Wprowadzenie dużej ilości ciemnych owoców i warzyw do diety

Witam! Ponieważ mamy sezon na owoce i warzywa postanowiłem wprowadzić do diety dużą ilość owoców i warzyw. Codziennie wypijam pół litra soku z marchwi, zjadam 0,5, kg ciemnych czereśni, 300 g buraków i 0,5 l jagód pozostałe produkty. Martwi mnie jednak fakty czy tak duże spożycie intensywnie ciemnych owoców i warzyw nie wpłynie niekorzystnie na mój organizm. Czy grozi mi przedawkowanie beta karotenu lub coś w tym stylu czy mogę bezpiecznie stosować taką dietę? Dziękuję i pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

witam Panią,

Jak ze wszystkim tak i z owocami i warzywami powinna Pani zachować pewien umiar. Tak duże spożycie owoców może doprowadzić do zbyt dużej ilości cukrów prostych w Pani diecie. Nieprzetrawione cukry zaczną odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Owoce powinny być zjadane jedynie w pierwszej połowie dnia.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam serdecznie

Należy spożywać wszystkie kolory warzyw nie tylko te czerwone zawierające antocyjany ale równiez zielone i pomarańczowe.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty