Wrzody a rak żołądka
Jeśli odżywki te nie zawierają związków podrażniających błonę śluzową żołądka, to jak najbardziej mogą być stosowane.
W przypadku konieczności stosowania leków i odżywek mających negatywny wpływ na błonę śluzową żołądka i pobudzających wydzielanie kwasu żołądkowego, wskazane dodatkowo dawki protekcyjne inhibitorów pompy protonowej - dostępne na receptę (wskazana wizyta u lekarza rodzinnego).
Można oczywiście spożywać odżywki, ale takie, które w swoim składzie nie mają związków drażniących śluzówkę przewodu pokarmowego zwłaszcza żołądka. Na każdej odżywce znajduje się informacja mówiąca, kiedy danego środka spożywczego nie można stosować (przeciwwskazania).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ból żołądka po przyjęciu Ketonalu – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Stosowanie suplementów diety i odżywek przy wrzodach – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Stosowanie odżywek przy Euthyrox 50 – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie odżywek dla sportowców a gęstość krwi – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak leczyć nadżerkowe zapalenie błony śluzowej części przedodźwiernikowej żołądka? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Czy stosowanie odżywek dla sportowców wpływa na potencję? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak leczyć te bóle żołądka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie leki przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co znaczy przewlekłe zapalenie błony śluzowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy jest szansa na wyleczenie rumieniowego zapalenia żołądka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Inhibitory pompy protonowej - nazwy leków, wskazania i skutki uboczne
Inhibitory pompy protonowej są lekami stosowanymi
Helicobakter pylori test - charakterystyka bakterii, czynniki ryzyka zakażeń, wskazania do diagnostyki, test, choroby wynikające z zakażenia, leczenie, profilaktyka
W 1982 roku dwóch naukowców z Australii, B.J. Mars
Zgaga - przyczyny, objawy, leczenie
Zgaga jest subiektywnym odczuciem pieczenia w prze