Komu polecany jest żeń-szeń?
Zagęstniki i barwniki to jedno, ale najniebezpieczniejsze w margarynach są tłuszcze trans. Mają one udowodnione działanie rakotwórcze i dlatego też radzimy margaryn nie używać. Proces produkcji przebiega w bardzo wysokich temperaturach i w kwasach tłuszczowych naturalnie występujących w olejach, z których margaryny są tworzone powstają kwasy w konfiguracji trans.
Jeżeli nie ma Pan problemów z cholesterolem można stosować masło, wybieramy min. 82% tłuszczu mlecznego w ilościach dostosowanych do indywidualnej terapii żywieniowej
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Polecam masło w umiarkowanych ilościach. Można też używać masła klarowanego. Pieczywo można tez maczać w oliwie z oliwek lub którymś z olejów tłoczonych na zimno, jak lniany, rydzykowy czy rzepakowy, bogatych w kwasy omega 3. Nie demonizujmy cholesterolu. Tarta marchew, spożywana codziennie, obniża jego poziom.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy margaryny nie powinno się spożywać? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Tłuszcze trans a tłuszcze utwardzone – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta przy podwyższonym cholesterolu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak schudnąć przy chorobie Hashimoto i stosowaniu leków? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Podwyższony cholesterol a picie kawy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska