Kobieta , 45 lat Witam ,prosze o interpretacje badań tarczycy: TSH 2,070 (norma 0,270-4,200) FT4 1,11 (norma0,90-1,80) anty-TPO 9,85 (powyżej 21 lat 0-34IU/ml) FT3 3,13 (norma 2,00-4,40) anty-TG 18,04 badania miałam zlecone ze wzgledu na wystepujacy trądzik na żuchwie i szyji i swedzenia rąk i nóg.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny.
  • Swędzenie skóry – Istnieje wiele powodów swędzenia skóry. Może być ono wywołane niedostatecznym nawilżeniem, podrażnieniami czy reakcją alergiczną. Zdarza się jednak, że organizm alarmuje w ten sposób o jakiejś poważniejszej dolegliwości.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: