Mężczyzna , 54 lata Witam. Mam 55 lat, zrobiłem sobie badania krwi i niepokoją mnie następujące anomalie: P-LCR 11% (norma 15-35) i Białko crp 18 mg/l norma 0-10) FT3 5,57 (norma 2,77-5,27. Co to może oznaczać? Niepokoje się.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Lek. Aleksander Ropielewski 79
Lek. Aleksander Ropielewski Stażysta/Rezydent, Kraków
Edytuj odpowiedź

Wyniki mogą wskazywać na toczący się stan zapalny i nadczynność tarczycy. Są to jednak wyrwane z kontekstu i należy je rozpatrywać z pozostałymi wynikami. P-LCR to wskażnik dużych płytek i nieznaczne podniesienie parametru przy prawidłowej ilości płytek nie jest powodem do niepokoju.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Badanie P-LCR - charakterystyka, normy

Badanie P-LCR to analiza krwi mająca na celu ocenić odsetek dużych płytek krwi. Jeżeli wynik jest podwyższony, oznacza to, że w układzie krwiotwórczym badanego występują nieprawidłowości. Wtedy trzeba szukać przyczyny takiego stanu rzeczy. Badanie...