Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Przede wszystkim należy wyeliminować te produkty i przetwory spożywcze, które mogą zawierać alergeny. Uważać należy na zioła w torebkach, gdyż w czasie produkcji na terenach produkcji może nastąpić skażenie ziół orzechem oraz selerem. Najlepiej wykorzystywać zioła takie w doniczkach.
Napisała Pani również, że ma alergię na 4 zboża, jakie? gdyż od tego zależy w dużej mierze eliminacja produktów spożywczych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na co wskazuje mój wynik badań alergologicznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Chcę przytyć - jakie produkty są wysokokaloryczne, a przy tym zdrowe? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dieta dla grupy krwi AB rh+ – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Puryny w diecie a dna moczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Figura typu gruszki a wysmuklenie nóg – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Nabieranie masy a dieta z nadwyżką – odpowiada Magdalena Rapacka