Wynik testów alergicznych a dozwolone produkty w diecie

Pytanie alergologa. Testy ukazały uczulenie na marchew (kontrola 6, wynik 9) i lżejsze seler, pomarańcza, orzech włoski, , laskowy, roztocze, bylica, cztery zboża, kota. Czy pietruszkę i buraczka mogę jeść? Czy nasiona dyni i słonecznika również? A zioła? Na co ogólnie uważać?
KOBIETA, 56 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Przede wszystkim należy wyeliminować te produkty i przetwory spożywcze, które mogą zawierać alergeny. Uważać należy na zioła w torebkach, gdyż w czasie produkcji na terenach produkcji może nastąpić skażenie ziół orzechem oraz selerem. Najlepiej wykorzystywać zioła takie w doniczkach.

Napisała Pani również, że ma alergię na 4 zboża, jakie? gdyż od tego zależy w dużej mierze eliminacja produktów spożywczych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty