Zapytaj lekarza

1 , 0 1 8 , 6 0 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badań hormonalnych a zaburzenia pracy przysadki

Witam Czy poniższe badania mogą świadczyć o zaburzeniu pracy przysadki? Podwyższone jedynie LH. Mam osłabioną erekcję, słaby lub brak orgazmu, brak porannych erekcji lub słabe. LH 8,89 mIU/ml [1.7 - 8.6] FSH 3,48 mIU/ml [1.5 - 12.4] Prolaktyna 7,4 ng/ml [4.04 - 15.2] Progesteron 1,2 ng/ml [0.2 - 1.4] Testosteron 6,2 ng/ml [2.49 - 8.36]
MĘŻCZYZNA, 28 LAT ponad rok temu

Witam Pana,

W celu diagnostyki zaburzeń erekcji oraz funkcji przysadki badania należałoby uzupełnić poprzez wykonanie TSH, f T4,ACTH, kortyzol, Testosteron wolny, SHBG, DHEA-S oraz morfologii, glikemii na czczo, lipidogramu. Ważną kwestię stanowi także czas od kiedy wystepują u Pana problemy z erekcją, czy rozwijały się stopniowo czy nagle oraz jaki jest Pana ogólny stan zdrowia.Czy wystepuje obniżenie/ wzmożenie libido? Warto aby zgłosił się Pan zarówno do lekarza endokrynologa jak i lekarza seksuologa aby dokonczyć diagnostykę anorgazmii oraz zab. erekcji, a następnie podjął ew. terapię tego problemu.

Pozdrawiam!

Specjalistka w dziedzinie psychiatrii, seksuolog oraz psychoterapeuta. Posiada uprawnienia Fellow of the European Board of Sexual Medicine nadane przez Europejskie Towarzystwo Medycyny Seksualnej ESSM. Związana z Instytutem Psychiatrii i Neurologii w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy