Zapytaj lekarza

1 , 0 1 2 , 2 7 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badań hormonalnych i glukozy u 26-latka

Witam, jestem mężczyzną w wieku 26 lat, waże ponad 100 kg i czuję się jakbym umierał. Nie mam sił do życia, ale odebrałem dziś wyniki badań. Czy jest w stanie mi ktoś powiedzieć co jest nie tak?? Tyroksyna wolna FT4 15,21pmol/l 12,00-22,00 estradiol77,75pmol/l 28-156 Prolaktyna246,5 mU/l 98-456 Testosteron9,16nmol/l 9,90-27,80 sód137mmol/l 136-145 Potas4,56 mmol/l 3,5-5,1 Kreatynina0,70 mg/dl <1,2 GFR wg MDRD>60ml/min1,73m2 >60 Glukoza 94mg/dl 70-99 TSH 3,810 µlU/ml 0,270-4,200
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu

Czy mniejsza potrzeba snu jest normalną częścią procesu starzenia?

Czy jeśli mniej śpię, to oznacza, że się starzeję? Ile śpią osoby młode, a ile te podeszłym wieku? Obejrzyj nasz film i dowiedz się więcej na ten temat.

Witam,

Najlepiej gdyby zgłosił się Pan do endokrynologa. Należy walczyć z otyłośćią- do rozważenia włączenie metforminy po wyliczeniu współczynnika HOMA-IR - nalezy oznaczyć stężenie glukozy i insuliny rano na czczo - z jednego pobrania i wyliczyć HOMA. Ma Pan za niski poziom testosteronu, a więc wymaga Pan dalszej diagnostyk i ew. suplementacji w razie potrzeby . Sugerowałbym dodatkowe oznaczenie stężenia LH i FSH i z wynikami zgłoszenie się do endokrynologa. TSH jak na Pana wiek, nieco za wysokie, choć jeszcze w zakresie wartości referencyjnych.

Pozdrawiam serdecznie.

dr n.med. Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety