Mężczyzna , 28 lat Witam odebrałem dziś badania krwi wykonałem je gdyż zostałem skierowany do /Reumatologa z powodu utrzymujących się od roku bóli palców i od nie dawna nadgarstków..mam 28 lat Prosił bym o pomoc w interpretacji WBC.- 4.0 (4,3-10,0) Lym - 1.90 (1.00.-5.00) Mon - 0.20 (0.10-1.00) GRA - 1.9 Lym% - 48.0 (25.0-45.0) Mon% - 6.5 (0.00-9.0) Gra% - 45.5 (30.0-65.0) RBC - 5.11 (4.50-5.90) HGB - 15.7-(14-16) HCT - 44.4 (41.0-53.0) MCV - 87 (81-97) MCH - 30.7 (27.0-33.0) MCHC - 35.3 (32.0-36.0) RDW% - 1
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Wynik badania jest w zasadzie prawidłowy, a niewielkie odchylenia są raczej wynikiem błędu laboratoryjnego.
W kierunku chorób reumatycznych należałoby wykonać szereg innych badań z których najpowszechniejsze to CRP i RF, przeciwciała przeciwjądrowe i cytopalzamtyczne.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Neurologia

Kiedy ból nie ma przyczyny - ból funkcjonalny

Zacznijmy w ogóle od tego, czym jest ból i jak jest przekazywany. Międzynarodowe Towarzystwo Badania Bólu definiuje ból jako nieprzyjemne, zmysłowe i emocjonalne odczucie towarzyszące istniejącemu lub zagrażającemu uszkodzeniu tkanki. W większości przypadków...