Kobieta

Dzień dobry. Robiłam podstawowe badania w kierunku tarczycy, dwaj lekarze (ogólny i ginekolog) stwierdzili, że wszystko jest w porządku. Jednak ostatnio usłyszłam, że te wyniki przelicza się jakoś procentowo porównując ft3 i ft4. Czy z moimi wynikami jest wszystko w porząku? TSH - 2,033 (0,270-4,700), FT3 - 4,93 (4,00-8,30), FT4 - 14,63 (0,9-20,00). Wszystko mieści się w normie, ale proszę o interpretację. Dziękuję za pomoc.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Wyniki te w zupełności wystarczą, aby stwierdzić, że przedstawione wyniki poziomów hormonów tarczycy są prawidłowe. Nie ma potrzeby wykonywania dodatkowych obliczeń.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie elektrokardiograficzneEKG spoczynkowe przeprowadza się w celu wykrycia zaburzeń rytmu serca. Skrót EKG oznacza elektrokardiogram lub elektrokardiograf.
  • Elektrokardiografia przezprzełykowa – Elektrokardiografia przezprzełykowa i stymulacja przezprzełykowa umożliwia nieinwazyjną diagnostykę niektórych zaburzeń rytmu i przewodnictwa elektrycznego serca. Na badanie zostają skierowani pacjenci, u których wykryto nadkomorowe zaburzenia rytmu oraz ci, u których podejrzewa się zaburzenia powstawania bodźców elektrycznych w węźle zatokowo-przedsionkowym.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Badanie elektrokardiograficzne (EKG)

Bezpłatne badania serca i konsultacje lekarskie w Dąbrowie

W niedzielę, 22 maja br. w godzinach 10.00-18.00 w Centrum Handlowym POGORIA w Dąbrowie Górniczej odbędzie się bezpłatna akcja profilaktyczna w ramach ogólnopolskiego projektu „Zadbaj o swoje serce". Każda osoba, która w tym czasie odwiedzi miasteczko...

Badanie elektrokardiograficzne (EKG)

Zadbaj o serce - Częstochowa

19.06.2016 / GALERIA JURAJSKA / CZĘSTOCHOWA W niedzielę, 19 czerwca br. w godzinach 10.00-18.00 w Centrum Handlowym Galeria Jurajska w Częstochowie odbędzie się bezpłatna akcja profilaktyczna w ramach ogólnopolskiego projektu „Zadbaj o swoje serce"....

Leczenie zawału serca

Wyniki badań nad metodami leczenia pozawałowego

Na łamach pisma „The Lancet" opublikowano wyniki trwających 3 lata badań klinicznych o nazwie HORIZONS-AMI. Wynika z nich, iż antykoagulanty podawane po zawale serca dają większe szanse na przeżycie pacjenta w porównaniu z leczeniem przy pomocy heparyny...

Badania w ciąży - nieinwazyjne i inwazyjne badania prenatalne

Badanie ultrasonograficzne serca płodu

Wady serca to najczęstsze wady wrodzone wykrywane u nowo narodzonych dzieci. Stwierdza się je u 1 na 100 noworodków. Niektóre wymagają leczenia operacyjnego natychmiast po urodzeniu. Dlatego badanie USG płodu, czyli badanie ultrasonograficzne, powinno...

Badania w ciąży - nieinwazyjne i inwazyjne badania prenatalne

Badanie KTG w ciąży

KTG w ciąży jest badaniem polegającym na monitorowaniu akcji serca płodu z jednoczesnym zapisem czynności skurczowej macicy. Badanie KTG albo inaczej kardiotokografia to we współczesnym położnictwie jedno z podstawowych badań. Wykonuje się je pod koniec...

Badania

Badanie cholesterolu

Badanie poziomu cholesterolu powinno być rutynowo wykonywane u kobiet powyżej 45 roku życia i u mężczyzn powyżej 35 roku życia. Bez względu na wiek badanie to jest wskazane w przypadku stwierdzenia występowania czynników ryzyka chorób układu krążenia,...

Badania

Badanie naczyniowe

Angiografia naczyń to badanie, które ma na celu wykrycie zmian patologicznych w naczyniach, takich jak nieprawidłowe zamknięcia, zwężenia lub nietypowy kształt naczyń. Zwykle badane są naczynia kończyn, aorta i naczynia szyjne oraz mózgowe. Angiografia...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Hematokryt poniżej normy - charakterystyka, badanie, odczytanie wyniku

Zbadanie hematokrytu daje nam wiedzę o elementach morfologicznych w stosunku do krwi jako takiej w naszym organizmie. Jest wartościowy głównie dlatego, że daje nam rzetelną informację o stanie erytrocytów. Hematokryt poniżej normy - charakterystyka Dzięki...