Kobieta

Dzień dobry. Robiłam podstawowe badania w kierunku tarczycy, dwaj lekarze (ogólny i ginekolog) stwierdzili, że wszystko jest w porządku. Jednak ostatnio usłyszłam, że te wyniki przelicza się jakoś procentowo porównując ft3 i ft4. Czy z moimi wynikami jest wszystko w porząku? TSH - 2,033 (0,270-4,700), FT3 - 4,93 (4,00-8,30), FT4 - 14,63 (0,9-20,00). Wszystko mieści się w normie, ale proszę o interpretację. Dziękuję za pomoc.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Wyniki te w zupełności wystarczą, aby stwierdzić, że przedstawione wyniki poziomów hormonów tarczycy są prawidłowe. Nie ma potrzeby wykonywania dodatkowych obliczeń.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie elektrokardiograficzne – Skrót EKG oznacza elektrokardiogram lub elektrokardiograf. EKG jest procedurą diagnostyczną służącą do rozpoznawania chorób mięśnia sercowego. Jest jednym z pierwszych badań, jakie zleca lekarz, podejrzewając schorzenie kardiologiczne. Badanie jest nieinwazyjne, niebolesne, wyniki dostępne są od razu po wykonaniu badania, może być także bezpiecznie wielokrotnie powtarzane.
  • Elektrokardiografia przezprzełykowa – Elektrokardiografia przezprzełykowa i stymulacja przezprzełykowa umożliwia nieinwazyjną diagnostykę niektórych zaburzeń rytmu i przewodnictwa elektrycznego serca. Na badanie zostają skierowani pacjenci, u których wykryto nadkomorowe zaburzenia rytmu oraz ci, u których podejrzewa się zaburzenia powstawania bodźców elektrycznych w węźle zatokowo-przedsionkowym.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Wyszukaj lekarza po opiniach