Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 1 7 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wypadanie płatka zastawki

Witam, niedawno dowiedziałam się od kardiologa, Że występuje u mnie wypadanie płatka zastawki. Mam bóle klatki piersiowej (pieczenie) przyspieszony rytm serca i drętwienie rąk i nóg. Lekarz kazał zażywać magnez, potas i pół tabletki concor. Wczoraj wieczorem miałam przyspieszony rytm serca nie mogłam zasnąć, ogółem bardzo się boję. Mam pytanie czy takie objawy będę miała już do końca życia, czy mi kiedyś przejdą? Nie mogę normalnie funkcjonować ze względu na ból i arytmię serca. Jak długo mam brać te tabletki concor i czy one w ogóle mi pomogą? Chcę zajść w ciążę w najbliższym czasie, ale w tej sytuacji nie wiem czy będzie to bezpieczne dla mnie i dla dziecka. Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję. Anna

KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Migotanie przedsionków a udar mózgu

Jednym z najpoważniejszych zaburzeń powodowanych nieprawidłowym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego, jest udar mózgu. Prof. Janina Stępińska informuje o powiązaniu migotania przedsionków z udarem mózgu.

Lek. Karol Kaziród-Wolski Stażysta/Rezydent, Kielce
81 poziom zaufania

Witam! Opisywane objawy mogą występować u osób z wypadaniem płatka zastawki mitralnej, jak również mogą wynikać z towarzyszących ewentualnych zaburzeń lękowych. Wypadanie płatka zastawki mitralnej (zespół Barlowa) to schorzenie, które nie stanowi istotnej hemodynamicznie choroby serca (nie zaburza krążenia krwi) jeśli nie występuje istotna niedomykalność zastawki mitralnej. Funkcje aparatu zastawkowego można ocenić wykonując badanie ECHO serca. W Pani przypadku badanie echokardiograficzne zostało już wykonane i pozwoliło ustalić rozpoznanie. Odczuwane dolegliwości mogą występować przewlekle, ale nie da się stwierdzić czy będą obecne do końca życia, na pewno jest to możliwe. Odpowiednie leczenie: betabloker lub ewentualne leki uspokajające powinny zmniejszyć dolegliwości. Nie napisała Pani dawki bisoprololu, ale można rozważyć jej zwiększenie z uwagi na brak oczekiwanych efektów. Niestety betabloker powinien być przyjmowane przewlekle, aby zminimalizować dolegliwości i poprawić jakość życia. W przypadku ciąży, betablokery kardioselektywne (np. bisoprolol) są przeciwwskazane, w związku z czym przed rozpoczęciem starań o dziecko należy zgłosić się do kardiologa, aby ocenił czy istnieje bezwzględna konieczność stosowania beta-blokera oraz ewentualnie czy jest możliwość zmiany leku na inny.

Lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety