Szczepienia przeciw grypie
Witam serdecznie. W zaistniałej sytuacji nie pozostaje Mi nic innego niż tylko zgodzić się z Panią. Oczywiście objawy które Pani zgłasza mogą być wynikiem szeregu innych chorób ale w pierwszej kolejności najprościej wykluczyć anemię czy hipowitaminozę. Warto wykonać podstawowe badania krwi, w tym morfologię badania biochemiczne, poziom żelaza i wit. b12. W tym celu zachęcam do wizyty u swojego lekarza rodzinnego
Witam,
Objawy, które opisujesz wskazują na niedobór żelaza. Przede wszystkim zgłoś się do lekarza i zrób badania krwi. Ponadto zmień dietę. Regularnie spożywaj posiłki. Co dziennie do czasu popraw zdrowia staraj się jeść mięso - najlepiej wołowina, indyk - ma sporo żelaza. Do mięsnego obiadu zawsze pij sok pomarańczowy lub jedz surówki z czerwoną papryką, bowiem witamina C zwiększa przyswajalność żelaza. Jedz jajka - żółtka co 2 dni 2 jajka, gdyż są dobrym źródłem żelaza. Ponadto jedz sporo zielonych warzyw (np. natka pietruszka, koperek, sałata zielona, brokuły) są dobrym źródłem kwasu foliowego, korzystnie wpływającego na krwinki czerwone. Pozdrawiam, Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta w ciąży a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jakie witaminy na wypadanie włosów? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Niedobór żelaza a poziom hemoglobiny w normie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Senność, ciągłe zmęczenie i wypadanie włosów a niedobór żelaza – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Nadmiar żelaza w organizmie u dziecka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Lekka anemia a powtórzenie badań – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jaka dieta przy łamliwych paznokciach? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela