Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 3 8 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wysoki poziom cholesterolu u 64-latki

WITAM mam 64 lata i cholesterol 38O nie tlusto jem warzywa,owoce ,jestem raczej szczupla bralam leki na zbicie cholesterolu Lipanthyl supra 215 mg i nie wiele pomogl przez 2 lata teraz od 2 m-cy biore zocor 20 mg jak dlugo brac zeby zrobic badanie . Zaczelam NordingWolking codziennie 1 godz. i jem swiezy starty imbir 1 lyzeczke rano popijam woda prosze o rade co jeszcze .Chce zaznaczyc ,ze moja siostra ma rowniez wysoki cholesterol.pozdrawiam Anna
KOBIETA, 64 LAT ponad rok temu

Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
81 poziom zaufania

Czasami się zdarza, że niektóre osoby mają wrodzony wysoki poziom cholesterolu uwarunkowany genetycznie. Proszę wykluczyć z diety produkty o wysokim poziomie cholesterolu. Pozdrawiam.

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0

Witam

Przy podwyższonym bardzo ważna jest dieta. Czasem podwyższony cholesterol spowodowany jest stresem. Niezależnie od przyczyny należy zadbać aby w diecie obecne były: - warzywa ( duża ilość , najlepiej do każdego posiłku miseczka) - owoce -otręby owsiane -duża ilość wody - potrawy należy przygotowywać w zdrowy sposób nie smażąc -pić dużą ilość wody

Należy pamiętać , że codzienny wysiłek jest konieczny , przynajmniej 1 godz dziennie pozdrawiam

0

Witam, z informacji zawartych przez Panią w poście można wnioskować , że wysoki poziom cholesterolu jest Pani spowodowany czynnikami genetycznymi i najprowdopodobniej nie jest wynikiem nieprawidłowego stylu życia. Jako, że stanowi jeden z czynników rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych powinna Pani szczególnie dbać o swoją dietę. Proszę pamiętać o dużej ilości surowych warzyw i owoców w diecie a także pełnoziarnistych produktach zbożowych. Należy wypijać 2 litry płynów dziennie. W Pani diecie powinny się znaleźć źródła kwasów omega 3 czyli olej lniany, olej rzepakowy tłoczony na zimno (oleje proszę spożywać na surowo), siemię lniane, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie. Może Pani sięgać również po zieloną herbatę. Niezbędna jest również regularna aktywność fizyczna. Pozdrawiam

0

Witam. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi nie zawsze wynika z nadwagi, często jest to wynik innych chorób, ma podłoże genetyczne lub wynika ze stresującego trybu życia i małej aktywności fizycznej. Proszę z jednej strony unikać produktów o wysokiej zawartości tego składnika, a z drugiej jeść produkty, które obniżają jego stężenie. Należy wystrzegać się tłuszczów zwierzęcych (masło, boczek), tłustych wieprzowych wędlin, pasztetów, parówek, unikania zbyt częstego jedzenia czerwonego mięsa (max 1 w tygodniu i tylko chude partie, typu polędwica). Spore ilości cholesterolu dostarczają pełnotłuste produkty mleczne, więc swoje menu lepiej opierać na chudych twarogach, czy serkach wiejskich a unikać serów żółtych, topionych i pleśniowych. Proszę spojrzeć w swój wynik, jeżeli ma Pani również podwyższone trójglicerydy, to może być związane z nadmierną podażą cukrów prostych w diecie (słodyczy, czy słodkich napojów). Produkty, które zawierają sporo błonnika pokarmowego pośrednio wpływają na obniżenie cholesterolu. Błonnik wiąże kwasy tłuszczowe i następnie usuwa je z organizmu. Należy wzbogacić jedzenie w warzywa, owoce, strączkowe oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Niezwykle ważne są ryby w menu. Lepiej wybierać te morskie. Kwasy omega 3 mają właściwości obniżania cholesterolu. Oprócz ryb kwasy omega występują również (i to ok. 10 razy w większych ilościach) w nasionach siemienia lnianego. Polecam jeść 3 łyżki dziennie świeżo zmielonego przez siebie siemienia lnianego. Można je dodawać do sałatek, zup, czy kanapek. Można też do sałatek na zimno dodawać oleju lnianego. Spośród owoców chciałam podkreślić rolę aronii, winogron oraz żurawiny w obniżaniu cholesterolu. Żurawnię suszoną można dodać do jogurtów naturalnych/ owsianki- 1 łyżka dziennie. Z winogron można przygotować własnoręcznie sok, a aronię również można przetworzyć np. w postaci przecieru i spróbować potem rozcieńczać z wodą/herbatą i pić. Pochwalam aktywność fizyczną :) Proszę postarać się jeść regularnie i jeszcze zdrowiej niż do tej pory. Mam nadzieję, że lekarz prowadzący czuwa- być może przyczyna wysokiego cholesterolu tkwi gdzie indziej niż w Pani stylu życia i aktywności fizycznej. Pozdrawiam

Doradca żywieniowy o specjalizacji żywienie człowieka zdrowego i chorego.
0
Kamila Ziemann Dietetyk
60 poziom zaufania

Witam, prawdopodobnie ma Pani obciążenie genetyczne. Powinna Pani bazować na produktach chudych: chude mięsa (w tym przede wszystkim ryby), nabiał, warzywa i owoce. Proszę nie zapominać o minimum 1,5l wody dziennie oraz codziennym sporcie (wystarczy właśnie godzina spaceru/marszu). Pozdrawiam, Kamila Ziemann

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy