Kobieta , 42 lata Mam cukrzyce od jakiegoś czasu,jestem na diecie i czegoś nie rozumie ,ostatni posiłek jem o 17h ,wieczorem mam 90 na glukometrze ,wstaję rano 100-104 i tego nie rozumie ,wcześniej 88-96 co się zmieniło,od czego to zależy?Co robię zle?Dziękuję i proszę o poradę.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Dr Krystyna Pogoń 91
Dr Krystyna Pogoń Dietetyk, Kraków 91 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Udzielana tutaj porada nie jest wiążąca - gdyż nie podała Pani typu cukrzycy oraz stosowanego leczenia. Zapewne obserwowane objawy wynikają z rodzaju posiłków spożywanych w czasie kolacji. Zawarta w produktach węglowodanowych glukoza stosunkowo szybko ulega przyswojeniu przez organizm - jej stężenie we krwi łatwo można skorygować podając odpowiednią dawkę insuliny. Inaczej ma się sytuacja w przypadku białek i tłuszczy - one również prowadzą do wzorstu poziomu glukozy we krwi, ale dopiero po 4-6 godzinach od spożycia. Zwiększony poziom cukru po nocy odpowiadałby zatem okresowi czasu potrzebnemu do metabolizmu białek i tłuszczy.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.

Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.

Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli


 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Trening siłowy zapobiega cukrzycy

Trening siłowy zapobiega cukrzycy

Regularna aktywność fizyczna znacznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Znaczenie aktywności fizycznej w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym jest nie do przecenienia. Ruch pozwala spalić nadmiar tkanki tłuszczowej i poprawia wykorzystanie...

Cukrzyca

Glukometr

Cukrzyca to jedna z głównych chorób cywilizacyjnych. Na świecie każdego roku umiera około 3,2 mln ludzi z powodu powikłań wywołanych cukrzycą. W Polsce na cukrzycę cierpi około 1,5 miliona osób. Niestety chorych może być więcej, ponieważ nie każdy z nas...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta w cukrzycy typu 1

Oprócz węglowodanów, na poziom glukozy we krwi mają wpływ inne składniki odżywcze, takie jak tłuszcze i białka. Nie działają one jednak tak gwałtownie, jak węglowodany. Cukrzyca wymaga utrzymania delikatnej równowagi między przyjmowanymi węglowodanami,...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

10 produktów idealnych dla cukrzyków

10 produktów idealnych dla cukrzyków

Owoce jagodowe Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Diabetycy muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych owoców, które zawierają duże ilości naturalnych cukrów. Słodką alternatywą mogą być owoce jagodowe, które są niskokaloryczne, mają niski...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta w cukrzycy typu 2

Konkretne ilości tłuszczów, kalorii i węglowodanów zależą od twojej wagi, od tego, czy uprawiasz jakiś sport i czy nie cierpisz na alergię na jakieś produkty spożywcze. Jednak są pewne ogólne zasady, które dotyczą diety każdego chorego. Poniżej znajdują...

Cukrzyca

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspozycji genetycznych, cukrzycy sprzyjają złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej i stres. W wieku dojrzałym cukrzyca nie zawsze jest związana z brakiem insuliny - hormonu niezbędnego do zaopatrywania...

Badania dla cukrzyków

Hemoglobina glikowana - charakterystyka, wskazania, powikłania

Hemoglobina glikowana została odkryta pod koniec lat 70. ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych. Hemoglobina glikowana okazała się być kluczowym wskaźnikiem długoterminowego stężenia glukozy we krwi. W latach 90. hemoglobina glikowana została uznana...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Odchudzanie w cukrzycy

Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest wprost proporcjonalna do liczby przypadków zachorowań na cukrzycę typu II. Lekarze zalecają często, aby osoby chore na cukrzycę pozbyły się kilku kilogramów ze względu na spadek stężenia cukru we krwi....

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Przepisy na desery dla cukrzyka

Podczas przygotowywania posiłków dla całej rodziny trzeba wziąć pod uwagę wszystkie choroby, jakie dotykają naszych domowników, szczególnie jeśli jest to cukrzyca. Przepisy kulinarne powinny być odpowiednio dostosowane do potrzeb cukrzyka. Dieta dla cukrzyków...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Trzy proste i szybkie potrawy dla diabetyków

Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów - co nie znaczy, że cukrzyca zmusza do życia o chlebie i wodzie. Poniżej prezentujemy kilka prostych i szybkich, a przede wszystkim wyśmienitych, przepisów na potrawy dla diabetyków. Przystawka...