Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
witam,
w przypadku AZS możliwe reakcje skórne na szereg pokarmów.
proponuje kontakt z pediatrą prowadzącym
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Testy alergiczne u rocznego dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Wysypka i czerwone plamy na twarzy u dziecka – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy można wykonać testy alergiczne u rocznego dziecka z AZS? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Częste wysypki na ciele u dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wysypka na twarzy u 6-miesięcznej córki a możliwość uczulenia na gluten – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Wysypka i AZS u 6-miesięcznego synka – odpowiada Dr n. med. Grażyna Wolnik-Trzeciak
- Co może być przyczyną wysypki u mojej córki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy ryzykować podanie szczepionki Pentaxim po wystąpieniu silnej reakcji skórnej, która przerodziła się w AZS? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zmiany skórne i przebarwienia u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak leczyć przedawkowanie witaminy A u 5-miesięcznego synka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
AZS (atopowe zapalenie skóry) - objawy, przyczyny, leczenie
AZS to problem, który dotyka coraz więcej osób. St
Wybroczyny - charakterystyka, przyczyny, diagnostyka i leczenie
Wybroczyny to niewielkie zmiany skórne, powstałe w
Przyczyny atopowego zapalenia skóry - genetyczne, środowiskowe, probiotyki
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba zapalna s