Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Szanowna Pani, tak, może to być objawem alergii na wino (najczęściej siarczany) i różne składniki znajdujące się w nim (np sam alkohol, drożdże, tyramina, bakterie). Symptomy kliniczne mogą się objawiać łagodnie ale także prowadzić do ciężkich stanów anafilaktycznych będących zagrożeniem życia. Proszę odstawić alkohol i zobaczyć czy objawy ustępują. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Obrzęk powiek - czy może wskazywać alergię na soczewki? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymanek
- Jaki jest powód zaczerwienienia oczu po spożyciu alkoholu? – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Jak leczyć zaczerwienienie wokół oczu, swędzenie i pieczenie? – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Jakie mogą być przyczyny suchości w oczach i jamie ustnej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Spuchnięte i podrażnione powieki oraz okolice oczu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- O czym może świadczyć zaczerwienienie i ból oczu po doczepieniu sztucznych rzęs? – odpowiada Mgr Marta Kociatyn-Stawarz
- Wodnista wydzielina z nosa, kichanie i zaczerwienienie powiek a alergia – odpowiada Lek. Izabela Górkiewicz-Kot
- Opuchnięcia powiek i swędzące grudki na powiekach – odpowiada Lek. Rafał Jędrzejczyk
- Dlaczego pieką i swędzą mnie oczy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może znaczyć swędzenie i opuchlizna powiek? – odpowiada Redakcja abcZdrowie