Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Dzień dobry, moje pytanie dotyczy żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Czytałam, że żywność konwencjonalna jest szkodliwa dla zdrowia. Czemu więc jest dopuszczona do sprzedaży? Czy żywność ekologiczna jest całkowicie zdrowa? Pytam się, ponieważ czytałam, że taka żywność zawiera chemię, w małej ilości, ale ją zawiera. Jaka ilości chemii może być dodana do takiej żywności i czy taka żywność nie może być produkowana zupełnie bez szkodliwej chemii? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3

Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.

Witaj! Żywność ekologiczna posiada specjalny certyfikat. Warzywa i owoce z takiej farmy są uprawiane bez pestycydów, czyli chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych. Zamiast tego są stosowane nawozy zwierzęce (obornik) i kompost. Ekologiczna hodowla zwierząt jest prowadzona zgodnie z ich potrzebami, a głównym ich pożywieniem są naturalne pasze produkowane w gospodarstwie. Na farmach ekologicznych obowiązuje zakaz używania antybiotyków, hormonów wzrostu, dodatków do pasz, żywności genetycznie modyfikowanej jak też mączki mięsnej i kostnej. Jednakże czasem istnieje potrzeba zastosowania leków weterynaryjnych. Żywność ekologiczna jest zdrowa jednakże jest bardzo droga, gdyż występuje czasem niska jakość plonów (np. mniejsze warzywa czy owoce). Ponadto z założenia nie powinna zawierać żadnych chemicznych związków. Czasem mogą się stać różnego rodzaju wpadki - sąsiad przypadkiem zrobi opryski itp. Ponadto w glebie kumulują się różnego rodzaju substancje chemiczne - metale ciężkie, dioksyny, PCB itp które niezależnie od woli gospodarza i tak przenikają do tkane warzyw i owoców. Z kolei żywność konwencjonalna, produkowana jest w gospodarstwach i zakładach przetwórczych z użyciem środków chemicznych, bez certyfikacji, może być modyfikowana genetycznie. Gospodarstwa plantacje żywności konwencjonalnej nastawione są na osiągnięcie jak najlepszych wskaźników wydajności produkcyjnej oraz efektywności sprzedaży. Do żywności konwencjonalnej obok substancji dodawane są substancje dodatkowe m.in. barwniki, aromaty, konserwanty. Ponadto mogą znajdować się pozostałości środków ochrony roślin, nawozów i lekarstw. Żywność konwencjonalna w stosunku do żywności ekologicznej jest 3-4 krotnie tańsza i dlatego jest spożywana na masową skalę, by zapobiec głodu na świecie. Ponadto zawiera substancje szkodliwe, metale ciężkie i inne dodatki chemiczne w zakresie teoretycznie nie szkodliwym dla zdrowia. Pozdrawiam mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty