Kobieta , 22 lata

Dzień dobry, moje pytanie dotyczy żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Czytałam, że żywność konwencjonalna jest szkodliwa dla zdrowia. Czemu więc jest dopuszczona do sprzedaży? Czy żywność ekologiczna jest całkowicie zdrowa? Pytam się, ponieważ czytałam, że taka żywność zawiera chemię, w małej ilości, ale ją zawiera. Jaka ilości chemii może być dodana do takiej żywności i czy taka żywność nie może być produkowana zupełnie bez szkodliwej chemii? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witaj! Żywność ekologiczna posiada specjalny certyfikat. Warzywa i owoce z takiej farmy są uprawiane bez pestycydów, czyli chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych. Zamiast tego są stosowane nawozy zwierzęce (obornik) i kompost. Ekologiczna hodowla zwierząt jest prowadzona zgodnie z ich potrzebami, a głównym ich pożywieniem są naturalne pasze produkowane w gospodarstwie. Na farmach ekologicznych obowiązuje zakaz używania antybiotyków, hormonów wzrostu, dodatków do pasz, żywności genetycznie modyfikowanej jak też mączki mięsnej i kostnej. Jednakże czasem istnieje potrzeba zastosowania leków weterynaryjnych. Żywność ekologiczna jest zdrowa jednakże jest bardzo droga, gdyż występuje czasem niska jakość plonów (np. mniejsze warzywa czy owoce). Ponadto z założenia nie powinna zawierać żadnych chemicznych związków. Czasem mogą się stać różnego rodzaju wpadki - sąsiad przypadkiem zrobi opryski itp. Ponadto w glebie kumulują się różnego rodzaju substancje chemiczne - metale ciężkie, dioksyny, PCB itp które niezależnie od woli gospodarza i tak przenikają do tkane warzyw i owoców. Z kolei żywność konwencjonalna, produkowana jest w gospodarstwach i zakładach przetwórczych z użyciem środków chemicznych, bez certyfikacji, może być modyfikowana genetycznie. Gospodarstwa plantacje żywności konwencjonalnej nastawione są na osiągnięcie jak najlepszych wskaźników wydajności produkcyjnej oraz efektywności sprzedaży. Do żywności konwencjonalnej obok substancji dodawane są substancje dodatkowe m.in. barwniki, aromaty, konserwanty. Ponadto mogą znajdować się pozostałości środków ochrony roślin, nawozów i lekarstw. Żywność konwencjonalna w stosunku do żywności ekologicznej jest 3-4 krotnie tańsza i dlatego jest spożywana na masową skalę, by zapobiec głodu na świecie. Ponadto zawiera substancje szkodliwe, metale ciężkie i inne dodatki chemiczne w zakresie teoretycznie nie szkodliwym dla zdrowia. Pozdrawiam mgr Aneta Kościołek

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Żywność ekologiczna – Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych.
Artykuły na ten temat
Zdrowe odżywianie

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91...

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna odnosi się bowiem do żywności certyfikowanej, nastomiast...

Żywność ekologiczna

Produkty ekologiczne

Produkt ekologiczny to taki artykuł, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksymalnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych...

Żywność ekologiczna

Wady i zalety GMO

Wady i zalety GMO

GMO to skrót pochodzący od wyrażenia Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Żywność modyfikowana genetycznie, inaczej żywność GMO, różni się od tradycyjnej żywności najczęściej wydłużonym okresem trwałości lub odpornością na pasożyty. Właściwości żywności...

Żywność ekologiczna

Produkcja ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej opiera się na rolnictwie o zrównoważonym udziale zarówno produktów roślinnych, jak i zwierzęcych w obrębie gospodarstwa. W rolnictwie ekologicznym nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin. Bazę, do uprawy...

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością, przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia więcej niż za standardową żywność. Dziś jest już...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna - charakterystyka, wymagania, skład

Zdrowa żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz dostarczania składników odżywczych, wpływa...

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO) Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób, bez syntetycznych metod i genetycznie modyfikowanych...

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto...