Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania

Czy zamiana białego pieczywa, ciemnym, da spore efekty jeśli chodzi o walkę z wagą? Przyjmując, że innymi produktami nie będziemy się obżerać - pozostaną na takim samym, rozsądnym poziomie.
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Dzień dobry.
Zmiana pieczywa pszennego na pieczywo pełnoziarniste, razowe jest dobrym rozwiązaniem. W diecie warto ograniczyć węglowodany proste tz. produkty tj. białe pieczywo, ryż biały, makaron pszenny, produkty które zostały mocno przetworzone. Istotne jest, aby zastąpić je węglowodanami złożonymi tz. produktami tj. kasza gryczana, ryż brązowy, makarony razowe, pieczywo ciemne. Produkty bogate w węglowodany złożone pozwolą zachować energię na dłużej, są źródłem składników mineralnych (magnez, żelazo) oraz błonnika, który wpływa m.in. na uczucie sytości. Jednak zmiana pieczywa, to nie wszystko. Warto pomyśleć nad ogólnymi zmianami w sposobie żywienia i dostosować je do zasad zdrowego żywienia. Wówczas efekt odchudzania będzie szybszy.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Dzień dobry, zmiana pieczywa na żytnie bądź razowe na pewno jest dobrym początkiem w zmianie nawyków żywieniowych, kolejnym krokiem powinno być włączenie innych produktów pełnoziarnistych do diety tj. makaron pełnoziarnisty, ciemny ryż, kasze, płatki owsiane, musli. Bardzo ważne w zdrowej diecie (która pozwala osiągnąć należną wagę) jest spożywanie 5 regularnych posiłków, czyli jemy często ale po mało, przez co żołądek się stopniowo obkurcza. I oczywista rzecz ograniczamy słodycze. Te zmiany na pewno zaowocują utratą zbędnych kilogramów. Pozdrawiam, Dietetyk Monika Majcher-Lipiejko

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty