Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przede wszystkim dieta po operacji jelita grubego powinna być lekkostrawna, o ograniczonej podaży błonnika, szczególnie jego nierozpuszczalnych frakcji, o niższej podaży tłuszczów. Eliminujemy z diety produkty wysokoprzetworzone, wędzone, konserwowane. Zalecamy zrezygnować ze smażenia. Preferowana technika potraw to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie. Radzimy nie spożywać produktów wzdymających (fasola, groch, bób), ciężkostrawnych. Początkowo najlepiej byłoby spożywać warzywa i owoce bez skórki, bez pestek, w formie gotowanej lub przetartej. Zalecamy włączenie do jadłospisu chudych ryb - dorsz, mintaj, pstrąg oraz odpowiednich tłuszczów. W regeneracji ważne są także pełnowartościowe białka, które znajdzie Pan w produktach pochodzenia zwierzęcego. Posiłki powinny być spożywane częściej, a w mniejszych objętościowo porcjach. Najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o rozszerzanie diety, byłaby kontrola i zgoda lekarza. Proszę pamiętać, że wprowadzamy produkty powoli, w mniejszych ilościach, obserwując reakcje organizmu.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to stan zapalny w obrębie jelita, a w szczególności odbytnicy. Owrzodzenia jelita grubego pojawiają się na podłożu zapalnym i mikroropni w błonie śluzowej jelita grubego. Zmiany te krwawią, ulegają wtórnym zakażeniom, pogłębiają się, a czasem przebijają ścianę jelita.
  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji jelita grubego

Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno niegroźnych polipów, jak i raka. Jelito grube jest bardzo długie i usunięcie jego niewielkiego fragmentu nie wpłynie na jego funkcjonowanie. Biorąc jednak pod uwagę,...

Diety dla chorych

Dieta pooperacyjna

Dieta pooperacyjna to przede wszystkim dieta lekkostrawna - taka, która pomaga w szybkim powrocie do zdrowia. Posiłki w diecie pooperacyjnej nie mogą podrażniać przewodu pokarmowego, ale jednocześnie muszą zawierać jak największe ilości witamin i składników...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji woreczka żółciowego

Dieta po operacji woreczka żółciowego

Operacja woreczka żółciowego nie jest zbyt skomplikowana. Właściwie już kilka dni po zabiegu można wrócić do domu, a po dwóch tygodniach do pracy. Niestety istnieje także konieczność stosowania specjalnej diety, która dla niektórych jest prawdziwą udręką....

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów zaraz po raku prostaty u mężczyzn i raku piersi u kobiet. Dieta odgrywa istotną rolę zarówno w procesie leczenia, jak również w profilaktyce nowotworowej. Co powinny więc jeść osoby, które...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny powinna być lekkostrawna. Wszystkie zalecenia, a przede wszystkim lekka dieta powinny być przestrzegane, aby nie doszło do żadnego powikłania po operacji przepukliny pachwinowej, udowej lub brzusznej. Operacja przepukliny...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji żołądka

Dieta po operacji żołądka jest niezmiernie ważna, ponieważ operacja narządu prowadzi dość często do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Zaburzenia trawienia i wchłaniania to najczęstsze konsekwencje po operacji żołądka. Dieta po usunięciu...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji ginekologicznej

Dieta po operacji ginekologicznej

Dieta po operacji ginekologicznej jest dosyć ważna. Odpowiednia dieta może pomóc dojść do pełni sił, a także skrócić okres rekonwalescencji. Potrawy bogate w białko, jak np. kurczak czy chude mięso, w witaminy, sole mineralne oraz cynk ułatwiają gojenie...

Diety dla chorych

Stomia - opis, dieta, zasady żywienia chorych

Stomia, nazywana również przetoką jelitową, odbytem brzusznym, odbytem sztucznym lub przetoką moczową, to operacyjnie wytworzone połączenie narządów wewnętrznych (najczęściej jelita grubego) ze skórą. Dieta przy stomii jest bardzo podobna do diety dla...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji tarczycy jest istotną cześcią rekonwalescencji. Bezpośrednio po operacji tarczycy powinna być stosowana dieta płynna. Zaleca się taką formę żywienia ze względu na obolałe gardło i szyję po zabiegu. Jadłospis po operacji tarczycy może...