Przechowywanie grzybów
Witam
W przypadku zaparć należy ograniczyć produkty obniżające perystaltykę jelit. Należą do nich: mąka ziemniaczana, żelatyna, napoje garbnikowe (z suszonych czarnych jagód), warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny - pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte, banany ) - pektyny mają zdolność absorbowania wody, ryż - kleiki. Niewskazane są warzywa wzdymające, strączkowe, kapustne cebulowe – mogą nasilać objawy
Należy natomiast uwzględnić pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit: produkty wysokoresztkowe - bogate w błonnik nierozpuszczalny (otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami ), pokarmy zawierające cukry , które wywołują procesy fermentacyjne w jelitach (tylko w ograniczonych ilościach!): *fruktozę - występuje w miodzie, słodkich owocach, sokach owocowych, szczególnie w soku jabłkowym) *laktozę - (występuje w mleku słodkim), kwaśne owoce i warzywa (bogate w kwasy organiczne).
Regulująco na wydalanie stolca może wpływać szklanka wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny wypijana na czczo.
W przypadku zaparcia, które jest chyba jedną z najbardziej powszechnych dolegliwości, najskuteczniejszym lekarstwem jest bez wątpienia dieta.Produkty mogące zapobiec jak i pomóc przy zaparciach to: nieprzetworzone otręby najlepiej pszenne albo ryżowe, płatki, kasze i inne produkty z grubego przemiału, warzywa korzeniowe (m.in.marchew, ziemniak), liściaste (np.szpinak), rośliny strączkowe (tj. groch, fasola), owoce świeże (jagody, jabłka, pomarańcze) i suszone (śliwki, figi, daktyle). Przy zaparciach obok spożywania odpowiednich pokarmów równie ważne jest wypijanie dużej ilości płynów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski
- Zaparcia pomimo zdrowego trybu życia – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s
Zaparcia w ciąży - przyczyny, dieta
Ciąża to piękny okres w życiu każdej kobiety, wzru
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste