Zaparcia a przybranie na wadze

Witam. Od miesiąca jestem na diecie. Jak do tej pory schudłam około 6 kg. Jem zdrowo, dużo warzyw, zero słodyczy itp. Ćwiczę codziennie a raz w tyg biegam na długi dystans, ostatnio było to 10 km. Jednak martwi mnie to, że od 4 dni przytyłam jakieś 700 gram... Czy to może być spowodowane tym, że od 6 dni mam zaparcia i nie korzystam z toalety? Mam 170 i ważę 67 kg.
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Witam Panią,

Oczywiście wzrost wagi może być spowodowany zaparciami. Poza tym wahania wagi to normalna rzecz. w organizmie zachodzą różne procesy i zmiany w wyniku czego waga może się zmieniać pomimo stałej diety. U kobiet często tez zbiera się woda w organizmie co przyczynia się do opuchnięcia i wzrostu wagi. Zaparcia zdarzają się na diecie nie mniej jednak należałoby przeanalizować Pani jadłospis czy oby nie ma w nim zbyt mało błonnika oraz czystej wody. Nawodnienie organizmu jest bowiem bardzo ważne. Zaleca się około 1,5-2l czystej wody na dzień.
Widzę że jest Pani z Warszawy (tu przyjmuje pacjentów), więc najchętniej zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną, na której wykonamy pomiary składu ciała. Przeprowadzę również wywiad żywieniowy i zdrowotny oraz na tej podstawie ocenię Pani dietę.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0

Witam. Utrata 6 kg w ciągu miesiąca to dosyć sporo. Bezpieczne tempo odchudzania to ok. 0,5 -1 kg na tydzień. Być może narzuciła Pani sobie zbyt duże tempo? Warto chociaż 1 dzień w tygodniu odpocząć i zregenerować mięśnie po całym tygodniu treningów. Niewielkie wahania masy ciała są normalne, zwłaszcza u kobiet (związane chociażby z cyklem miesięcznym). Jednakże niepokojący jest bardziej problem zaparć. Proszę zwrócić uwagę na ilość płynów w diecie. Być może niedostatecznie się Pani nawadnia? Przy wzmożonej aktywności fizycznej oraz włączeniu do diety większej ilości błonnika, bardzo ważne jest, aby pić więcej wody (przynajmniej 2 litry dziennie). Można też pić herbatki ziołowe i owocowe oraz spożywać zupy, koktajle owocowe i warzywne oraz soki warzywne. Oprócz spożywania kilku porcji warzyw (np. buraki, szpinak, kapusta, jarmuż, brukselka, papryka, sałata, kilka razy w tygodniu warzywa strączkowe), warto także zadbać o spożycie takich produktów jak: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, produkty zbożowe pełnoziarniste: grube kasze, brązowy ryż, pieczywo razowe, płatki owsiane, gryczane. W codziennej diecie powinny znaleźć się także nierafinowane oleje roślinne np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy, a ponadto orzechy i pestki np.: migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pestki dyni, sezam, siemię lniane, słonecznik. Gdyby chciała Pani zasięgnąć dokładniejszej porady lub zamówić spersonalizowany jadłospis, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty