Dieta eskimosów a choroby serca
Szanowna Pani,
Podstawą leczenia zaparć będzie dieta bogata w błonnik pokarmowy, połączona z odpowiednim spożyciem płynów, a także aktywnością fizyczną (dostosowaną do Pani możliwości w chorobie).
Powinna Pani także unormować czas przyjmowania posiłków aby było to 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Na co dzień powinna Pani wybierać produkty pełnoziarniste (razowe pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż, gruboziarniste kasze), warzywa - zwłaszcza świeże, a także nie unikać fermentowanych produktów mlecznych - kefiru, maślanki, jogurtu.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia u 32-letniej kobiety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co powoduje uporczywe zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wolny metabolizm i zaparcia a dieta i regularne ćwiczenia – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uporczywe zaparcia u 39-latka – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jak zwalczyć skutecznie otyłość I zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia i problem z załatwianiem się u 51-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia po odstawieniu glutenu w diecie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zaparcia przy częstym jedzeniu błonnika i piciu wody – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jak leczyć zaparcia i senność? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)