Zastąpienie ryżu kaszą w trakcie diety odchudzającej

Warto zastąpić ryż kaszą, gdy się odchudzamy, czy nie ma to większego znaczenia?
MĘŻCZYZNA, 32 LAT ponad rok temu

Czemu nie możemy schudnąć?

Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.

Witam.
W zależności od rodzaju kaszy czy ryżu, różnią się one np. ilością poszczególnych składników odżywczych. Kaloryczność tych produktów wynosi średnio około 350 kcal/ 100g produktu. Jednak z punktu widzenia żywieniowego najkorzystniej jest spożywać produkty, które są mało oczyszczone/przetworzone (np. ryż brązowy, kasza gryczna). Ponieważ są one źródłem węglowodanów złożonych (pozwalają zachować energie na dłużej) oraz składników mineralnych np. magnezu.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Kasza jest bogactwem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz źródłem błonnika w diecie, najzdrowsza lecz najrzadziej jadana to kasza jaglana - zawiera lecytynę oraz magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Nie zawiera glutenu.
Kasza gryczana zawiera podobnie jak jaglana potas, magnez i żelazo a dodatkowo nie zakwasza organizmu jak inne kasze. Kasza ta zawiera lizynę i tryptofan - aminokwasy których organizm sam nie potrafi wytworzyć.
Podobne właściwości ma kasa jęczmienna, zawiera dużo niacyny zbawiennej w przypadku konieczności obniżenia cholesterolu.
Kalorycznie kasze i ryż są zbliżone. Gdyby miała polecać ryż biały czy kasza - to zdecydowanie KASZA :)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty