Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam,
Dieta musi być zbilansowana indywidualnie pod przypadek i tryb życia.
Białko, węglowodany i tłuszcze - to makroskładniki.
Białka czy węglowodany to nie witaminy:)
Jeśli jest Pani zainteresowana konsultacja, zapraszam:
ulewicznatalia@gmail.com
Brak naukowych dowodów wskazujących na to, że połączenie białek z węglowodanami niesie ze sobą niekorzystne konsekwencje.
Nie musi Pani ściśle przestrzegać określonej ilości składników w każdym posiłku. Najważniejsze jest to aby dieta ogólnie była zdrowa.
Nie należy więc przesadzać w drugą stronę.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Łączenie węglowodanów z białkiem – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Codzienna dawka węglowodanów, białek i tłuszczy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Rozplanowanie węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jak rozłożyć węglowodany i białka w diecie? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Uzupełnienie białka po treningu na diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Jak często należy spożywać produkty z wysoką zawartością błonnika? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal