Zjedzenie starej szynki w 9. tygodniu ciąży

Witam. Jestem w 9 tygodniu ciąży. Jakąś godzinę temu zjadłam plaster szynki wędzonej (kupionej z wiejskiej wędzarni) jednak okazało się że szynka ma ponad 3 tygodnie. Kupiona była na święta. Smakowała zupełnie normalnie ale później poczułam lekko słodkawy zapach. Czy przy tak małej ilości możliwe jest zatrucie ? Czy powinnam wziąć profilaktycznie węgiel aktywny? Boje sie ze mogłam zaszkodzić dziecku. Proszę o odpowiedź. Póki co czuje się zupełnie normalnie
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Właściwie szynka wędzona w ogóle nie jest wskazana w ciąży - ze względu na obecność dymu wędzarniczego, który jest źródłem wielu szkodliwych związków. Jeżeli jednak została ona dobrze uwędzona i była przechowywana w lodówce to prawdopodobieństwo rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów jest niewielkie. Radziłabym wziąć probiotyki, które będą działać antagonistycznie do ewentualnie zawartych w produkcie bakterii i mogą złagodzić objawy potencjalnego zatrucia pokarmowego. Gdyby poczuła się Pani źle proszę się także udać do lekarza, a nie liczyć na przeczekanie, gdyż na tak wczesnym etapie ciąży nawet zwykłe zatrucie pokarmowe może być niebezpieczne i zalecane jest leczenia pod nadzorem lekarza.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty