Kobieta , 27 lat Witam, jestem w 37 tygodniu ciąży i dzisiaj w pośpiechu (tak to jest jak jest małe dziecko w domu) zjadłam dwie łyżki duże białego sera z makaronem i jedząc czułam dziwny zapach, ale myślałam, że to z przetworów które w domu właśnie robimy i chciałam zjeść zanim syn mi się obudzi, jednak mąż przyszedl i zwrócił mi uwagę ze to właśnie ten ser tak "pachnie" i faktycznie powąchałam i ser okazał się "skiśnięty", a leżał dopiero drugi dzień otwarty:/ Czy w ten sposób mogłam zaszkodzić dziecku?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr inż. Aleksandra Żyłowska 17
Mgr inż. Aleksandra Żyłowska Dietetyk, 17 poziom zaufania
Zaufany specjalista
Edytuj odpowiedź

Jest mało prawdopodobne, żeby od zjedzenia niewielkiej ilości zepsutego sera mogło się coś stać dziecku. Proszę jednak unikać żywności pokrytej pleśnią (wyrzucać np. całego pomidora,a nie odkrajać kawałek), o dziwnym zapachu ze względu na obecność toksyn.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Ginekologia – Profilaktyką i leczeniem chorób wyłącznie żeńskiego układu płciowego zajmuje się ginekologia. Problemy ginekologiczne obejmują zaburzenia miesiączkowania, stany zapalne pochwy, antykoncepcję, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, badania piersi, anorgazmię, problemy z ciążą, nadżerki czy zapalenia przydatków.
  • Ciąża – Dwie kreski na teście ciążowym potrafią uszczęśliwić niejedną kobietę, która stara się o dziecko. Jednak w pierwszych tygodniach ciąża może dać się we znaki: poranne mdłości, bóle głowy, wrażliwość na zapachy, zmienność nastrojów – to tylko niektóre z pierwszych objawów ciąży.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Nabiał

5 najzdrowszych gatunków sera

5 najzdrowszych gatunków sera

Który ser jest najzdrowszy? Uważane są za wrogów zdrowej diety, głównie ze względu na zawarty w nich tłuszcz i uczulającą laktozę. Sery. Bogate źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, pomagającego utrzymać dobrą kondycję kości. Ale nie tylko....

Nabiał

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Najważniejsze właściwości sera żółtego

Jedz ser na zdrowie Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, tostów, spaghetti. Stanowi świetny dodatek do kanapek, pożywnych posiłków, zup i przekąsek. Wbrew panującym przekonaniom, aby odżywiać się zdrowo czy stracić na wadze, wcale nie musisz eliminować...

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...

Nabiał

Sery nie zawsze zdrowe

Sery nie zawsze zdrowe

Dobry ser, czyli jaki? Ser to bardzo dobre źródło wapnia i białka. Jego gatunki i rodzaje różnią się technologią produkcji, pochodzeniem, czasem dojrzewania i konsystencją. Mają niepowtarzalny smak i aromat. Sery wytwarzane są z mleka krowiego, owczego...

Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Nabiał

Jajecznica - wartości odżywcze, kulinarne inspiracje

Jajecznica to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, znana od pokoleń. Wystarczy wbić kilka jajek na patelnię, wszystko razem wymieszać i zaczekać, aż jajka się zetną. Standardowo do smażenia jajecznicy stosuje się niewielką ilość tłuszczu w postaci masła,...

Produkty żywnościowe

Nabiał

Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory, czyli: sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki. Nabiał zawiera wapń - pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywa również zasadniczą funkcję w przekazywaniu...

Dieta przyszłej mamy

Zachcianki w ciąży

Ciąża i zachcianki żywieniowe idą ze sobą ręka w rękę. Skąd się biorą zachcianki w ciąży nadal do końca nie ustalono, natomiast istnieje teoria, że ciało domaga się składników, których może mu brakować. W związku z tym spełnianie zachcianek w ciąży może...

Nabiał

Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki

Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki

Ser gouda. Z Lidla czy z Biedronki? Znajduje się w lodówkach większości Polaków. Jemy go dużo - średno nawet kilka kilogramów rocznie. Choć na świecie istnieją dziesiątki gatunków sera żółtego, Polacy szczególnie upodobali sobie goudę. To ser produkowany...