Zapytaj lekarza

1 , 0 2 2 , 3 6 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Złamanie kości śródstopia i gipsowanie

złamałam kość sródstopia dostałam gips na 4 tygodnie, ale od samego początku na nim chodziłam , po 2 tyg, poszłam na zmiane gipsu, gdy założyli mi nowy także na nim stawałam ,boje sie że stopa źle się zrosła, co może mi grozić ?
KOBIETA ponad rok temu

Trening na zdrowy kręgosłup

Coraz więcej osób zmaga się z wadami postawy. Wszystko przez siedzący tryb życia. Jeździmy samochodem, potem pracujemy przed komputerem, a nasze plecy cierpią. Sprawdź, jakie ćwiczenia wzmocnią kręgosłup.

Lek. Rafał Gryszkiewicz
83 poziom zaufania

Witam, Obciążanie złamanej kończyny, czyli "chodzenie na gipsie" jest błędem i może dobrowadzić do przemieszczenia, a w związku z tym nieprawidłowego zrośnięcia się kości. Gojenie się złamania trwa dłużej, a konsekwencje mogą być poważne, z deformacją utrudniającą chodzenie włącznie. Poważniejsze zmiany mogą wymagać leczenia operacyjnego, po którym okres unieruchomiania jest jeszcze dłuższy, a ryzyko powikłań większe.

Absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wśród jego zainteresowań znajduje się kardiochirurgia, chirurgia ogólna, medycyna tropikalna. Obecnie odbywa rezydenturę z chirurgii ogólnej w Klinice Chirurgii Szpitala Uniwersyteckiego Collegium Medicum UJ w Krakowie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy