Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Raczej jest to kwestia flory bakteryjnej, którą każdy z nas ma specyficzną dla siebie i konieczny jest czas aby doszło do jej tolerancji. Oczywiście nie jestem w stanie stwierdzić, że nie wymagacie Państwo leczenia, dlatego sugeruję kontakt z dermatologiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co na bolesne zgrubienia na skórze w wyniku alergii na słońce? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysypka na skórze i podwyższony poziom monocytów w krwi – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Swędzące zmiany na skórze - co to za alergia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Pokrzywki od roku a alergia – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Nasilenie zmian alergicznych na skórze po remoncie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Alergia na zmiany temperatury? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Zmiany na wargach ust a alergia – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy ta pokrzywka może być wywołana kontaktem z silnym alergenem? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Co oznaczają plamki na skórze u 18-latki? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Łupież oraz pęknięcia skóry a alergia pokarmowa – odpowiada Dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń