Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Hormony – Endokrynologia zajmuje się działaniem hormonów oraz związanymi z nimi chorobami. Choroby endokrynologiczne to grupa bardzo różnorodnych chorób o różnych objawach i przebiegu. Hormony mogą wpływać praktycznie na wszystkie komórki i tkanki organizmu, a także na nastrój.
  • OnkologiaOnkologia (gr. onkos – guz) jest gałęzią medycyny, która zajmuje się nowotworami, ich rozpoznawaniem i leczeniem. Badania onkologiczne mają na celu ustalenie przyczyn występowania i mechanizmów powstawania nowotworów, a także określenie sposobów ich zapobiegania, wykrywania i metod leczenia.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Onkologia

Kacheksja

Kacheksja to złożony proces metaboliczny prowadzący do wyniszczenia organizmu. Termin „kacheksja" pochodzi z języka łacińskiego (łac. cachexia) lub języka greckiego (gr. kacheksia), co oznacza zły stan ciała. Objawy kacheksji to m.in.: utrata masy ciała,...

Rak płuc - przyczyny, objawy, diagnostyka, rodzaje, leczenie

Lek na cukrzycę w profilaktyce raka płuc

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że lek, który dotychczas stosowany był w walce z cukrzycą, może znaleźć zastosowanie również w profilaktyce raka płuc u palaczy. Palenie papierosów a rak płuca Uzależnienie od papierosów jest główną przyczyną raka...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zaskakujące korzyści z jedzenia jabłek

Zaskakujące korzyści z jedzenia jabłek

Jabłka obniżają cholesterol Jedno średnie jabłko to około 4 gramy błonnika. Część tej substancji występuje w formie pektyny, która obniża zły cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ blokuje ona wchłanianie złego cholesterolu, co pomaga organizmowi zużywać...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dlaczego nie możemy schudnąć? (WIDEO)

Dlaczego nie możemy schudnąć? (WIDEO) Odtwórz wideo

Otyłość jest bardzo istotnym problemem medycznym, społecznym, a także ekonomicznym. Jej obecność predysponuje do wystąpienia wielu chorób zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz niektórych chorób nowotworowych (np. rak trzonu macicy). Problem...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Objawy zapalenia trzustki - przyczyny, leczenie

Trzustka jest narządem o charakterze gruczołu, który znajduje się w górnej części jamy brzusznej i ma kształt przypominający literę S. Trzustka pełni dwie podstawowe funkcje: zewnątrzwydzielniczą oraz wewnątrzwydzielniczą. Pierwsza polega na wytwarzaniu...

Onkologia

Najczęstsze symptomy raka u mężczyzn

Najczęstsze symptomy raka u mężczyzn

Ból brzucha to nie tylko niestrawność Niestrawność, ból brzucha, częste oddawanie moczu - to tylko niektóre, zdawałoby się błahe, problemy zdrowotne, które nie wymagają wizyty u lekarza. Jednak mogą to być wczesne oznaki raka u mężczyzn. Eksperci są zdania,...

Produkty żywnościowe

Aminokwasy kokosowe. Zdrowszy zamiennik sosu sojowego?

Aminokwasy kokosowe. Zdrowszy zamiennik sosu sojowego?

Aminokwasy kokosowe (coconut aminos) to sos, powstały z organicznego soku kokosowego i soli morskiej. Zdobywa on coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego odżywania. Ma wiele zastosowań i posiada udowodnione naukowo lecznicze właściwości. Stanowi...

Wegetarianizm i weganizm

Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa?

Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa?

Ochrona przed nowotworami Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała w październiku 2015 alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie. Według...