Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?

Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.

Dzień Dobry, w przypadku hiperglikemii mamy najczęściej do czynienia z rozregulowanym mechanizmem insulina - glukoza. Insulina jako hormon wydzielany przez trzustkę ma na celu utrzymywanie poziomu glukozy we krwi na właściwym poziomie. Niestety nieprawidłowa dieta, czynniki genetyczne, choroby trzustki mogą zaburzać wydzielanie insuliny.
W przypadku hiperglikemii, cukrzycy typu II czy też hiper- i insulinooporności najważniejsze jest dostarczania zrównoważonych "dawek" węglowodanów (cukrów) które są źródłem glukozy. Podstawą diety są regularne posiłki spożywane co ok. 3 godz. Optymalnie 5 posiłków, 3 główne i 2 przekąski. Dostarczania zbyt małych ilości węglowoadanów, lub spożywania posiłków zbyt rzadko może powodować hipogllikemie.
A zatem unikać należy bez względnie cukrów prostych które zbyt szybko podnoszą poziom glukozy: cukru, słodyczy, słodzonych napojów, soków owocowych, białego pieczywa, białego ryżu, makaronu, owoców i warzyw o indeksie glikemicznym (gotowana marchew, burak, winogrona, banany0. Natomiast jeżeli występują one w diecie to powinny być spożywane razem z produktami będącymi źródłem białka lub tłuszczu, np. chude mięso, ryby, produkty nabiałowe, orzechy. Właściwym wyborem są produkty które są źródłem tzw. węglowodanów złożonych, czyli glukoza do krwi trafia z opóźnieniem i jej poziom wzrasta stopniowo a nie gwałtownie. Będą to produkty z pełnego nieoczyszczonego ziarna, warzywa. czyli produkty wysoko błonnikowe.
Przykładem dobrego połączenia będzie np. bułka grahamka z serem, sałatą i pomidorem, natomiast niewłaściwym wyborem będzie biała bułka z dzemem.
Dobrym wyborem będzie owsianka z orzechami i żurawiną, niewłaściwym wyborem będa gotowe słodkie płatki śniadaniowe lub kukurydziane.

Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę oraz z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty