Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Frank

Regularne spożywanie czekolady może obniżyć ryzyko migotania przedsionków

Avatar placeholder
20.07.2017 14:14
Regularne spożywanie czekolady pozytywnie wpływa na serce
Regularne spożywanie czekolady pozytywnie wpływa na serce (123rf)

Najnowsze badania sugerują, że regularnie spożywając czekoladę, możemy zredukować ryzyko migotania przedsionków. W przypadku kobiet związek ten był najsilniejszy, gdy jadły one 30 g czekolady w ciągu tygodnia (o 21 proc. niższe ryzyko), a w przypadku mężczyzn, gdy spożywali od 60 do 180 g w ciągu tygodnia (o 23 proc. niższe ryzyko).

Niestety, choć migotanie przedsionków występuje dość często, nie są znane jego przyczyny. Naukowcy odkryli właśnie proste i przyjemne rozwiązanie, by uniknąć zaburzeń rytmu serca. Uważają, że jedząc czekoladę, możemy obniżyć ryzyko choroby.

Specjaliści wykorzystali dane dotyczące 55 502 osób w wieku od 50 do 64 lat z populacyjnego badania Danish Diet, Cancer and Health Study.

Uczestnicy przyznali, ile jedzą czekolady w ciągu tygodnia. Za porcję przyjęto 30 g produktu. Niestety nie określali, jaki rodzaj czekolady spożywali. Można przypuszczać, że była to czekolada mleczna o 30-procentowej zawartości kakao, ponieważ to najpopularniejszy gatunek w Danii.

Zobacz film: "Czekolada - czego o niej nie wiecie"
Czekolada jedzona regularnie może obniżyć ryzyko migotania przedsionków
Czekolada jedzona regularnie może obniżyć ryzyko migotania przedsionków (123rf)

Od uczestników zebrano również informacje o potencjalnych czynnikach ryzyka rozwoju chorób, a więc diecie i stylu życia.

Uczestników obserwowano przez 13 lat. W tym czasie wystąpiło ponad 3 tys. przypadków migotania przedsionków. Po uwzględnieniu innych czynników związanych z chorobami serca okazało się, że czekolada obniżała ryzyko migotania przedsionków o 10 proc. (gdy jadło się 1-3 porcje miesięcznie, w porównaniu do spożywania mniej niż 1 porcji w miesiącu).

Gdy dane były analizowane według płci, częstość występowania migotania przedsionków była niższa u kobiet niż u mężczyzn, niezależnie od spożycia czekolady.

Jest to badanie obserwacyjne, więc nie można wskazać na związek przyczynowo-skutkowy. Badanie ma pewne ograniczenia. Nie wiadomo, jak na składniki czekolady, które mogą mieć wpływ na zdrowie serca, wpływa dodawanie mleka. Ponadto produkt ten ma dużo tłuszczów i cukru, które nie są zdrowe dla serca.

Naukowcy twierdzą jednak, że mimo wszystko ich badanie ujawniło statystycznie istotny związek między spożyciem czekolady a migotaniem przedsionków.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Jednak lekarze z Duke Center of Fibrillation Atrial w Północnej Karolinie w Stanach Zjednoczonych podkreślają, że osoby jedzące czekoladę w tym badaniu były zdrowe i dobrze wykształcone, co ma wpływ na zdrowie ogólne i mogło wpłynąć na wyniki.

Po drugie, badacze nie byli w stanie uwzględnić innych czynników ryzyka migotania przedsionków, takich jak choroby nerek i bezdech senny. W badaniu ujęto tylko zdiagnozowane przypadki migotania przedsionków, co utrudniało jednoznaczne określenie, czy czekolada jest związana z mniejszym ryzykiem migotania przedsionków, czy tylko z oczywistymi objawami.

Warto również dodać, że czekolada może zawierać różne ilości kakao w różnych częściach świata i dlatego wyniki mogą nie mieć zastosowania we wszystkich krajach.

Niemniej jednak dr Sea Pokorney i Jonathan Piccini twierdzą, że pomimo tych ograniczeń, wyniki duńskiego badania są interesujące, ponieważ jak do tej pory nie było żadnych metod profilaktyki migotania przedsionków.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze