Trwa ładowanie...

Regularne spożywanie czekolady może obniżyć ryzyko migotania przedsionków

Najnowsze badania sugerują, że regularnie spożywając czekoladę, możemy zredukować ryzyko migotania przedsionków. W przypadku kobiet związek ten był najsilniejszy, gdy jadły one 30 g czekolady w ciągu tygodnia (o 21 proc. niższe ryzyko), a w przypadku mężczyzn, gdy spożywali od 60 do 180 g w ciągu tygodnia (o 23 proc. niższe ryzyko).

Zobacz film: "Czekolada - czego o niej nie wiecie"

Niestety, choć migotanie przedsionków występuje dość często, nie są znane jego przyczyny. Naukowcy odkryli właśnie proste i przyjemne rozwiązanie, by uniknąć zaburzeń rytmu serca. Uważają, że jedząc czekoladę, możemy obniżyć ryzyko choroby.

Specjaliści wykorzystali dane dotyczące 55 502 osób w wieku od 50 do 64 lat z populacyjnego badania Danish Diet, Cancer and Health Study.

Uczestnicy przyznali, ile jedzą czekolady w ciągu tygodnia. Za porcję przyjęto 30 g produktu. Niestety nie określali, jaki rodzaj czekolady spożywali. Można przypuszczać, że była to czekolada mleczna o 30-procentowej zawartości kakao, ponieważ to najpopularniejszy gatunek w Danii.

Czekolada jedzona regularnie może obniżyć ryzyko migotania przedsionków
Czekolada jedzona regularnie może obniżyć ryzyko migotania przedsionków (123rf)

Od uczestników zebrano również informacje o potencjalnych czynnikach ryzyka rozwoju chorób, a więc diecie i stylu życia.

Uczestników obserwowano przez 13 lat. W tym czasie wystąpiło ponad 3 tys. przypadków migotania przedsionków. Po uwzględnieniu innych czynników związanych z chorobami serca okazało się, że czekolada obniżała ryzyko migotania przedsionków o 10 proc. (gdy jadło się 1-3 porcje miesięcznie, w porównaniu do spożywania mniej niż 1 porcji w miesiącu).

Gdy dane były analizowane według płci, częstość występowania migotania przedsionków była niższa u kobiet niż u mężczyzn, niezależnie od spożycia czekolady.

Jest to badanie obserwacyjne, więc nie można wskazać na związek przyczynowo-skutkowy. Badanie ma pewne ograniczenia. Nie wiadomo, jak na składniki czekolady, które mogą mieć wpływ na zdrowie serca, wpływa dodawanie mleka. Ponadto produkt ten ma dużo tłuszczów i cukru, które nie są zdrowe dla serca.

Naukowcy twierdzą jednak, że mimo wszystko ich badanie ujawniło statystycznie istotny związek między spożyciem czekolady a migotaniem przedsionków.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Jednak lekarze z Duke Center of Fibrillation Atrial w Północnej Karolinie w Stanach Zjednoczonych podkreślają, że osoby jedzące czekoladę w tym badaniu były zdrowe i dobrze wykształcone, co ma wpływ na zdrowie ogólne i mogło wpłynąć na wyniki.

Po drugie, badacze nie byli w stanie uwzględnić innych czynników ryzyka migotania przedsionków, takich jak choroby nerek i bezdech senny. W badaniu ujęto tylko zdiagnozowane przypadki migotania przedsionków, co utrudniało jednoznaczne określenie, czy czekolada jest związana z mniejszym ryzykiem migotania przedsionków, czy tylko z oczywistymi objawami.

Warto również dodać, że czekolada może zawierać różne ilości kakao w różnych częściach świata i dlatego wyniki mogą nie mieć zastosowania we wszystkich krajach.

Niemniej jednak dr Sea Pokorney i Jonathan Piccini twierdzą, że pomimo tych ograniczeń, wyniki duńskiego badania są interesujące, ponieważ jak do tej pory nie było żadnych metod profilaktyki migotania przedsionków.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.