Rodzaje insuliny (WIDEO)
Podawanie insuliny
Insulina to hormon odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy. Pozwala na wchłanianie cukru z krwi do tkanek, dzięki czemu poziom cukru we krwi nie podnosi się do niebezpiecznego poziomu. W przypadku pojawienia się cukrzycy, produkcja insuliny w organizmie jest za mała aby zapobiegać hiperglikemii lub tkanki organizmu stają się insulinooporne. Leczenie cukrzycy obejmuje więc, oprócz diety cukrzycowej i aktywności fizycznej, także podawanie insuliny. Insulinę podaje się za pomocą specjalnych penów i pomp cukrzycowych.
Insuliny można podzielić na dwa główne rodzaje:
- insuliny doposiłkowe – insuliny tego typu naśladują wzrost poziomu insuliny w czasie posiłku;
- insuliny bazalne – między posiłkami zdrowy organizm produkuje pewną ilość insuliny.
Insuliny można podzielić także pod względem czasu działania na:
- insuliny krótkodziałające (działają przez 1-3 godziny po wstrzyknięciu),
- insuliny o średnim czasie działania (działają przez 4-12 godzin po wstrzyknięciu),
- insuliny długodziałające (działa przez 24 godziny).
Insuliny dzieli się także ze względu na stosowane dawki, czyli bolusy:
- bolusy przedłużone stosowane do posiłków z produktów białkowo-tłuszczowych;
- bolusy proste są przeznaczone do posiłków węglowodanowych;
- bolusy złożone stosuje się przy posiłkach, które łączą w sobie produkty węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe.
Dzięki pompom insulinowym diabetykom dużo łatwiej jest dopasować i otrzymać odpowiednie dawki insuliny. Można zaprogramować pompę na odpowiednie wlewy insuliny w ciągu całej doby.
Na temat różnych rodzajów insulin wypowiada się dr n. med. Daniel Witkowski.