Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Średnio każdego roku u około 140 tys. Polaków diagnozuje się chorobę nowotworową. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że do 2030 roku zachorowalność na nowotwory zwiększy się aż o 75 proc., a więc na raka będzie chorowało 22,2 mln ludzi. Obecnie w Polsce około 350 tys. pacjentów choruje onkologicznie, a w ciągu najbliższych dziesięciu lat – według szacunków – liczba ta może wzrosnąć do 600 tys. Ponieważ podczas rozwoju choroby może dojść do niedoboru białka w organizmie człowieka, ważne jest, aby zadbać o dostarczanie tego składnika odżywczego w naszej diecie podczas choroby.

1. Dlaczego dostarczanie białka jest tak istotne w chorobie nowotworowej?

Białka pełnią wiele ważnych funkcji: budulcową, regulującą i transportującą, wchodzą w skład enzymów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek, tkanek czy narządów. Biorą udział m.in. w trawieniu pokarmów, przekazują informacje pomiędzy narządami (a także regulują ich funkcje), ponadto stanowią budulec m.in. dla przeciwciał.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

To musisz wiedzieć

Chory, podczas choroby nowotworowej, częstokroć przyjmuje mniej posiłków, zatem energia, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pozyskiwana jest z białek – najpierw z tych wchodzących w skład mięśni, później z innych narządów. Kiedy dojdzie do niedoboru białka, m.in. spada nasza odporność, co sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

W czasie trwania choroby nowotworowej odpowiedni poziom białka w organizmie jest szczególnie ważny, również dlatego, że działanie wielu leków w terapii nowotworowej uzależnione jest od ilości białek. Większość leków cytostatycznych transportowana jest właśnie z ich pomocą, stąd też działanie w dużej mierze zależy od poziomu białka. Ten składnik jest także istotny w prawidłowym przebiegu radioterapii, ponieważ jego niedobór może mieć wpływ na skuteczność napromieniowania oraz działania niepożądane. Białko ma także znaczenie w przypadku zabiegu operacyjnego ze względu na to, że u chorego z niedoborami składników odżywczych, znacznie częściej może dojść do powikłań po zabiegu.

2. Jak zadbać o prawidłowy poziom białka?

Dieta powinna być bogata we wszystkie składniki odżywcze (w tym przede wszystkim białko) i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości kalorii. Ponieważ chory ma mniejszy apetyt i często z trudem przyjmuje posiłki, istotne jest, aby dietę pacjenta wzbogacić o preparaty odżywcze, które są bogate w energię i białko. Pacjent onkologiczny powinien pamiętać także, aby jego menu było urozmaicone i pełnowartościowe.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.