Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Średnio każdego roku u około 140 tys. Polaków diagnozuje się chorobę nowotworową. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że do 2030 roku zachorowalność na nowotwory zwiększy się aż o 75 proc., a więc na raka będzie chorowało 22,2 mln ludzi. Obecnie w Polsce około 350 tys. pacjentów choruje onkologicznie, a w ciągu najbliższych dziesięciu lat – według szacunków – liczba ta może wzrosnąć do 600 tys. Ponieważ podczas rozwoju choroby może dojść do niedoboru białka w organizmie człowieka, ważne jest, aby zadbać o dostarczanie tego składnika odżywczego w naszej diecie podczas choroby.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Dlaczego dostarczanie białka jest tak istotne w chorobie nowotworowej?

Białka pełnią wiele ważnych funkcji: budulcową, regulującą i transportującą, wchodzą w skład enzymów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek, tkanek czy narządów. Biorą udział m.in. w trawieniu pokarmów, przekazują informacje pomiędzy narządami (a także regulują ich funkcje), ponadto stanowią budulec m.in. dla przeciwciał.

Chory, podczas choroby nowotworowej, częstokroć przyjmuje mniej posiłków, zatem energia, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pozyskiwana jest z białek – najpierw z tych wchodzących w skład mięśni, później z innych narządów. Kiedy dojdzie do niedoboru białka, m.in. spada nasza odporność, co sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

W czasie trwania choroby nowotworowej odpowiedni poziom białka w organizmie jest szczególnie ważny, również dlatego, że działanie wielu leków w terapii nowotworowej uzależnione jest od ilości białek. Większość leków cytostatycznych transportowana jest właśnie z ich pomocą, stąd też działanie w dużej mierze zależy od poziomu białka. Ten składnik jest także istotny w prawidłowym przebiegu radioterapii, ponieważ jego niedobór może mieć wpływ na skuteczność napromieniowania oraz działania niepożądane. Białko ma także znaczenie w przypadku zabiegu operacyjnego ze względu na to, że u chorego z niedoborami składników odżywczych, znacznie częściej może dojść do powikłań po zabiegu.

Jak zadbać o prawidłowy poziom białka?

Dieta powinna być bogata we wszystkie składniki odżywcze (w tym przede wszystkim białko) i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości kalorii. Ponieważ chory ma mniejszy apetyt i często z trudem przyjmuje posiłki, istotne jest, aby dietę pacjenta wzbogacić o preparaty odżywcze, które są bogate w energię i białko. Pacjent onkologiczny powinien pamiętać także, aby jego menu było urozmaicone i pełnowartościowe.

Komentarze (3)
~foodmylife_pl
~foodmylife_pl ponad rok temu

Dieta w chorobie nowotworowej jest bardzo ważna. Oprócz istotnych składników odżywczych mineralnych, które aktywnie walczą z nowotworem, bardzo istotne jest zapobieganie niedożywieniu. Niedożywienie jest częstą przyczyną trudności w leczeniu i wyleczeniu onkologicznym.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobie nowotworowej
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

. Nudności i problemy z przyjmowaniem pokarmów w chorobie nowotworowej Właściwa dieta może zmniejszyć objawy uboczne towarzyszące radioteriapii (...) chorobie jest tak zwana anoreksja...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

są natomiast tłuste potrawy i obfite dania. Zapobieganie niedożywieniu podczas terapii nowotworowej Bogata w kalorie i składniki odżywcze dieta chroni (...) przekąsek typu paluszki, krakersy, które dostarczają tak...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

właśnie z tego powodu, a nie przez samą chorobę nowotworową. Tymczasem skutki niedożywienia często można wyleczyć odpowiednio dobraną terapią żywieniową (...) wcale nie z powodu choroby podstawowej, a w wyniku niedożywienia...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7, Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych, KDC, Warszawa 2002, ISBN 83-88729-85-3, Chace D., Keane M (...) . Dieta w chorobach...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dr Budwig - dieta, produkty, zasady diety

jest również autorką popularnej diety. Dieta dr Budwig jest uważana za dietę antynowotworową, jednak ma ona dobry wpływ na nasze ogólne zdrowie. Zadaniem (...) diety dr Budwig jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 do...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

na zachorowania. Osłabiony przez stres układ odpornościowy działa jak zielone światło dla bakterii, wirusów i różnych infekcji. W tym nowotworowych. Dieta (...) Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru (...) Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych...

Dieta w chorobie nowotworowej

Problemy żywieniowe chorych na nowotwór

jest uboga w składniki odżywcze dieta. Choroby nowotworowe często przyczyniają się do obniżenia wchłaniania substancji odżywczych w przewodzie (...) dań o mocnym zapachu. Choroby...