Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Łukasz Kowalski

Rola naturalnych przeciwutleniaczy

Avatar placeholder
20.01.2020 20:32
Rola naturalnych przeciwutleniaczy
Rola naturalnych przeciwutleniaczy

Od dawna korzystamy z dóbr, jakie daje nam natura, aby poprawić stan zdrowia i odporność organizmu. Korzeń żeń-szenia, czosnek, cebula, owoce cytrusowe – ich właściwości pod tym względem znane są od lat i to z nich czerpią wielkie koncerny farmaceutyczne produkujące „zdrowie w tabletkach”.

spis treści

1. „Zdrowie” z zielnika

Korzeń żeń-szenia (łac. Ginseng radix), zwany również korzeniem życia, jest azjatycką byliną uznawaną za najstarszą roślinę leczniczą świata. Ze względu na przypisywane mu właściwości lecznicze, a nawet magiczne, jest znany i wykorzystywany już od ponad 4000 lat! Żeń-szeń był powszechnie uważany za panaceum na wszystkie choroby, środek zwiększający energię życiową i zapobiegający starzeniu. Jednak tylko niektóre z przypisywanych mu właściwości zostały potwierdzone w badaniach. Udowodniono działanie poprawiające przystosowanie organizmu do warunków stresowych. Wiadomo też, że wzmacnia organizm zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Korzeń żeń-szenia poprawia pamięć i zdolność przyswajania nowych informacji, wpływa pozytywnie na profil lipidowy.

Echinacea, czyli jeżówka, jest rośliną powszechnie wykorzystywaną do produkcji preparatów i środków poprawiających odporność organizmu. W wielu badaniach potwierdzono jej działanie immunostymulujące - wpływa więc pozytywnie na działanie układu odpornościowego człowieka. W dermatologii wykorzystywana jest do leczenia stanów zapalnych i zakażeń skóry. Dostępne na rynku są też preparaty doustne.

2. Dieta i pokarmy

Zobacz film: "Jak pozbyć się uczucia ciężkich nóg?"

Czosnek i cebula, wykazują podobne działanie, zawierają witaminy: C, PP, B1, B2, B3, prowitaminę A, a także sole mineralne pierwiastków tj.: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german. Obie rośliny pomagają zapobiegać chorobom wirusowym, grzybiczym i bakteryjnym.

Dużą rolę w poprawie odporności przypisuje się warzywom i owocom, które zawierają duże ilości witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Uznaje się, że witamina ta posiada właściwości aktywizujące układ odpornościowy, poprawia odporność w stosunku do patogenów atakujących drogi oddechowe. Wśród produktów, które zawierają duże ilości tego związku należy wyliczyć: owoce cytrusowe, wspomniane wyżej czosnek i cebulę, a także kapustę, truskawki, parprykę, szpinak, natkę pietruszki oraz najbogatszy ze wszystkich, tropikalny owoc acerola.

Kolejnym składnikiem diety na odporność są pokarmy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3. Przede wszystkim są to tłuste ryby, ale i olej lniany. Wspólnie mobilizują organizm do produkcji leukocytów, nasilając w ten sposób odpowiedź immunologiczną na patogeny, czyli poprawiając odporność naturalną.

3. Probiotyki

Pomimo że samo zjawisko probiozy opisali już w 1877 roku Pasteur i Jaubert, na korzystne oddziaływanie bakterii wytwarzających kwas mlekowy pierwszy zwrócił uwagę rosyjski mikrobiolog Ilija Miecznikow – laureat nagrody Nobla z medycyny w 1908 roku. Sugerował, że spożywanie produktów zawierających „bakterie mlekowe” może prowadzić do „wszczepienia” do przewodu pokarmowego pożytecznych drobnoustrojów, które zastąpią patogeny. Dla określenia takich drobnoustrojów w 1965 r. wprowadzono nazwę probiotyk.

Bakterie probiotyczne, oprócz poprawy pracy śluzówki jelit, pełnią zasadniczą rolę w ochronie organizmu i poprawie jego odporności. Dzięki wytwarzaniu substancji hamujących rozwój innych bakterii (bakteriocyn, kwasów organicznych itp.), a także na zasadzie współzawodnictwa o miejsce bytowania i składniki pokarmowe z patogennymi bakteriami w jelitach, zapobiegają one infekcjom przenoszonym tą drogą. Nie są to jedyne pozytywne działania bakterii probiotycznych na układ odpornościowy. Nie wszyscy sobie zdajemy sprawę, że kilka razy w tygodniu podajemy sobie naturalne probiotyki występujące w takich produktach jak: kefiry, maślanki, desery mleczne, niektóre jogurty.

Warto wiedzieć, żeby być zdrowszy i silniejszym, nie trzeba sięgać po wymyślne preparaty multiwitaminowe, ale wystarczy odpowiednie komponowanie naszego jadłospisu. Najważniejszym czynnikiem poprawiającym odporność, który z wielu względów można uznać za naturalny, jest regularny wysiłek fizyczny.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze