Rola soi w okresie menopauzy

Menopauza jest procesem fizjologicznym występującym w życiu każdej kobiety. Liczne badania wykazały, że spożywanie soi oraz fitoestrogenów sojowych łagodzi nieprzyjemne objawy występujące w okresie okołomenopauzalnym (fale gorąca, zawroty głowy, napady złości, nadmierne pocenie się). Ponadto suplementacja diety preparatami soi chroni przed osteoporozą i nowotworami piersi oraz poprawia stan skóry.

Właściwości soi

Soja jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny motylkowatych. Ojczyzną soi jest południowo-wschodnia Azja, dlatego jej spożycie w tym regionie jest wielokrotnie wyższe w porównaniu z innymi państwami na świecie. Nasiona soi są podstawowym produktem spożywczym otrzymywanym z tej rośliny. Są wykorzystywane do produkcji różnych produktów – mączki, śruty, oleju, mięsa, sosów oraz past sojowych. Soja posiada wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, lecytynę oraz sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor) i witaminy z grupy B. Soja jest bogatym źródłem substancji aktywnych – izoflawonoidów (daidzeina i genisteina, glyciteina, ekwol), które charakteryzują się podobną budową do naturalnych hormonów – estrogenów. W organizmie wykazują działanie przypominające funkcje estrogenów. Dlatego też, jeśli są spożywane w odpowiednich ilościach w okresie menopauzy, zapobiegają nieprzyjemnym dolegliwościom wpływającym na samopoczucie psychiczne i fizyczne kobiety.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Prozdrowotne właściwości soi

Ze względu na dużą zawartość substancji aktywnych w soi, roślina ta powinna być spożywana lub suplementowana w postaci produktów farmakologicznych w okresie okołomenopauzalnym, ponieważ wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Liczne badania wykazały, że podawanie preparatów soi zapobiega występowaniu nieprzyjemnych objawów, które często występują w okresie menopauzy w postaci uderzeń gorąca, zawrotów głowy, nocnych potów, suchości pochwy oraz spadku libido. Spożywanie soi chroni przed rozwojem nowotworu sutka oraz raka trzonu macicy, których przyczyną jest spadek poziomu estrogenów występujący po okresie menopauzy. Izoflawonoidy zawarte w nasionach soi zapobiegają rozwojowi osteoporozy, ponieważ wpływają podobnie jak naturalne estrogeny na metabolizm tkanki kostnej. Zwiększają gęstość kości, zapobiegają utracie masy kostnej i w ten sposób obniżają ryzyko złamań. Naturalne estrogeny w organizmie kobiety chronią przed rozwojem miażdżycy. Jednakże w okresie menopauzy dochodzi do znacznego spadku ich poziomu i zwiększa się ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Dlatego spożywanie preparatów soi skutecznie obniża poziom cholesterolu, hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych i zapobiega zakrzepom.

Ekstrakty z soi stosowane jako dodatek do kosmetyków (takich jak kremy, serum, mleczka, toniki) wykazują działanie przeciwrodnikowe. Wolne rodniki uszkadzają komórki skóry, które produkują kolagen. W związku z tym dochodzi do powstawania zmarszczek. Ponadto fitoestrogeny soi przyjmowane wraz z dietą zapobiegają nadmiernemu rozpadowi elastyny, dzięki czemu chronią przed spadkiem elastyczności skóry. Prozdrowotne działanie soi na organizm kobiety wynika z obecności flawonoidów, które stymulują receptory estrogenowe zawarte w organizmie. Dostępne wyniki badań wskazują, że spożywanie soi skutecznie zmniejsza występowanie objawów klimakterium oraz chroni przed występowaniem wielu chorób (np. osteoporozy, cukrzycy typu 2) oraz rozwojem nowotworów.

Jednakże działanie fitoestrogenów soi nie jest zbyt silne i nie może zastąpić klasycznej hormonalnej terapii zastępczej (HTZ), która zalecana jest kobietom podczas menopauzy. Spożywanie dużych ilości soi polecane jest kobietom z mało nasilonymi objawami menopauzy lub negatywnie nastawionym do HTZ.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta na menopauzę
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta na menopauzę
Dieta na menopauzę

Zioła na menopauzę

Zioła na menopauzę to dobry sposób na objawy klimakterium, takie jak uderzenia gorąca, wahania nastroju, zaburzenia snu, suchość pochwy i uczucie (...) objawy menopauzy, kobiety powinny wybierać przede wszystkim preparaty...

Dieta na menopauzę

Dieta i dermokosmetyki na młody wygląd

Dieta i dermokosmetyki na młody wygląd

menopauzy zmniejsza się produkcja estrogenów w jajnikach. Te żeńskie hormony płciowe odpowiedzialne są m.in. za obecność w skórze typów kolagenu (...) , które zaprocentują zachowaniem zdrowia i promiennego wyglądu na dłużej. Co jeść,...

Dieta na menopauzę

Dieta przeciwzmarszczkowa

być to mineralna woda niegazowana. Aby skóra jak najdłużej zachowała młody wygląd twoja dieta musi być bogata w owoce, warzywa i niezbędne nienasycone (...) kwasy tłuszczowe. Jedz je co najmniej 5 razy dziennie. Stanway P. Zdrowa dieta...

Dieta na menopauzę

Dieta po 50

Zdrowa dieta po 50 roku życia powinna składać się przede wszystkim z naturalnych produktów. W tym wieku pojawiają się już pewne choroby przewlekłe (...) wysoko przetworzonych produktów, tym lepiej. Dieta dla kobiet...

Dieta na menopauzę

Soja a menopauza

Soja a menopauza

Soja łagodzi dolegliwości związane z menopauzą, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które mają działanie zbliżone do żeńskich hormonów płciowych (...) - estrogenów. Preparaty zawierające te naturalne związki w znacznym stopniu łagodzą objawy...

Dieta na menopauzę

Fitoestrogeny. Naturalne hormony

przekwitania. Fitoestrogeny na uderzenia gorąca i raka piersi Najpowszechniej występującą dolegliwością u kobiet w okresie menopauzy są uderzenia gorąca (...) niektórych badań wskazują, że dieta bogata w estrogeny...

Menopauza

Co na menopauzę? (WIDEO)

Co na menopauzę? (WIDEO) Odtwórz wideo

Menopauza to okres w życiu każdej kobiety, który spowodowany jest obniżonym poziomem żeńskich hormonów płciowych - zwłaszcza estrogenów. Niedobór (...) . Jakie metody leczenia mogą być stosowane u kobiet w okresie...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

, chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości ma soja? Suplementy diety w menopauzie Rola soi (...) . Z tego względu soja łagodzi objawy menopauzy....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak odżywiać się w okresie menopauzy?

Jak odżywiać się w okresie menopauzy?

ukryta w soi Większość kobiet, które wchodzą w okres menopauzy, na pewno słyszała o dobroczynnych właściwościach soi. Dlaczego ta roślina powinna (...) i nie dopuszczać do odwodnienia...