Rola węglowodanów w organizmie

Węglowodany, zwane także cukrami lub cukrowcami, są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Z punktu widzenia żywieniowego możemy podzielić je na przyswajalne (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza, skrobia) i nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy). Węglowodany występujące w produktach spożywczych są zazwyczaj mieszaniną różnych monosacharydów, disacharydów, polisacharydów. Głównym źródłem węglowodanów w diecie są produkty zbożowe z pełnego ziarna, owoce i warzywa. A jaka jest rola węglowodanów w organizmie?

Polecane wideo:

Znaczenie węglowodanów w organizmie

Glukoza stanowi ważne źródło energii dla większości tkanek i jej niedobór w organizmie powoduje szybkie męczenie się i osłabienie, możemy być rozdrażnieni, senni i mieć problemy z koncentracją. Cukry są nam też niezbędne do życia. Odpowiadają za pracę mózgu i dostarczają niezbędnej energii. Utrzymują na wysokim poziomie produkcję serotoniny („hormonu szczęścia” zapewniającego dobre samopoczucie). Są paliwem dla mięśni i wspomagają odchudzanie.

Węglowodany są zatem podstawowym źródłem energii w organizmie człowieka. Po strawieniu i wchłonięciu do tkanek dają energię (1 g węglowodanów – 4 kcal). Ponadto, cukry chronią białka ustrojowe (brak węglowodanów w diecie powoduje, że organizm czerpie energię z rozkładu białka i spalania aminokwasów). Węglowodany regulują metabolizm tłuszczów. W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów (poniżej100 g/dobę) tłuszcze nie ulegają całkowitemu spaleniu. Powstają ketony, które są przyczyną zakwaszenia ustroju. Słodki smak węglowodanów wpływa na akceptację lub odrzucenie pokarmu w zależności od preferencji konsumenta.

Węglowodany są wykorzystywane do syntezy struktur komórkowych, np. podczas ciąży i rozwoju człowieka. Optymalny sposób żywienia polega na dostarczaniu organizmowi co najmniej 55% energii z węglowodanów. Dotyczy to wszystkich osób powyżej drugiego roku życia.

Węglowodany „dobre” i „złe”

Używa się w tym celu wskaźnika, tzw. indeksu glikemicznego (IG). Wyrażony jest on w procentach i opisuje tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu, w porównaniu z tempem wzrostu poziomu glukozy po spożyciu glukozy lub białego pieczywa. Dobre węglowodany to te produkty o niskim (poniżej 60) indeksie glikemicznym. Są w tej grupie: surowe warzywa, owoce cytrusowe, orzechy i migdały, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, nabiał, makaron gotowany al dente, brązowy i dziki ryż, kasze (jaglana, gryczana, pęczak), rośliny strączkowe.

Jedzenie „dobrych” węglowodanów daje nam same korzyści. Powoli podnoszą one poziom glukozy we krwi, więc organizm ma czas z pożytkiem ją wykorzystać i jej nadmiary nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto produkty, które je zawierają, są bogate w błonnik, który wypełnia żołądek, przez co hamuje uczucie głodu (ważne szczególnie dla osób stosujących dietę). Produkty o wysokim IG (powyżej 60) nie są zalecane jako główny składnik diety, ponieważ po ich spożyciu następuje szybki wzrost glukozy we krwi. Po zjedzeniu węglowodanów uznawanych za złe szybciej też czujemy się znów głodni, gdyż poziom glukozy we krwi gwałtownie spada. Chętnie sięgamy więc po jakieś przekąski i zjadamy tym samym więcej niżbyśmy chcieli. Do produktów o IG powyżej 60 należą: arbuz, melon, dojrzałe banany, owoce smażone w cukrze, suszone daktyle, ziemniaki, frytki i chipsy, purée z ziemniaków, pszenne pieczywo, buraki, płatki kukurydziane, miód, biały cukier, biały ryż, winogrona, ciasta i ciasteczka, bagietki, rogale, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot dogów z mąki rafinowanej, chrupki kukurydziane i inne przegryzki słodzone lub solone, słodzone napoje i soki owocowe, ser żółty. Aby uniknąć huśtawki poziomu glikemii w organizmie i następstw z tym związanych (m.in. cukrzycy typu 2), dobieraj starannie węglowodany na talerzu i postaw na „dobre” węglowodany.

Komentarze (8)
~Magmaton
~Magmaton ponad rok temu

@~Dr. Maciej: Dobrze , cukier nie jest nam potrzebny i inne weglowodany tez nie, to bym chcial sie zapytac , Jak moze pan wytwarzac CO2 po konsumpcji O2 , te C to z ad ? No i oczywiscie wystarczy spojrzec na dzialanie biochemicznie weglowodanow prostych jak glukoza .

Odpowiedz
~Dr. Maciej
~Dr. Maciej ponad rok temu

Cóż, pewna niescislosc... Moja choroba od lat mlodzienczych spowodowala ze od ponad 30 lat w moim sposobie zywienia brak cukrow zekomo tak potrzebnych dla organizmu. Nie wiem co to smak czekolady, chleba, makaronow, jablek i tego co zawiera weglowodany... Zyje, mam sie dobrze a badania ktore robie okresowo ukazuja prawdziwosc teorii j/w. Lecze ludzi i widze niezgodnosc wiedzy wyuczonej z ta ktora wymusilo na mnie zycie. Tluszcz, bialko tak a cukier to cos czego my praktycznie nie potrzebujemy...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki są źródłem cennych węglowodanów. Nie powinno ich zabraknąć w żadnej diecie.

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb

5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb

Nie takie węglowodany straszne, jak je malują Jeszcze nie tak dawno temu węglowodany były uważane za podstawę zdrowej diety, a następnie stały (...) się produktem, którego należy unikać. Prawda jest jednak taka, że węglowodany...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

9 sygnałów, które świadczą o tym, że jesz za mało węglowodanów

9 sygnałów, które świadczą o tym, że jesz za mało węglowodanów

koncentracji To właśnie z węglowodanów organizm pozyskuje energię. Jeżeli ich zabraknie, musi więc ciężko pracować, by wydobyć ją z tłuszczów i białka. Brak (...) , których najczęściej nie łączymy z faktem niedoboru...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

. Pamiętaj jednak, że inne przetworzone węglowodany mogą występować w potrawach, a wiele z nich zawiera dzienną zalecaną ich dawkę. Dobre rady (...) Produkty pełnoziarniste należy kupować jak najbliżej oryginalnego źródła. Poza tym należy...

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory (...) nawet nowotworu. Spożywane przez nas jedzenie ma znaczący wpływ na to, co dzieje...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów

Ograniczenie węglowodanów w diecie Ograniczenie ilości żywności obfitującej w węglowodany może przyczynić się do przyśpieszenia procesu chudnięcia (...) produkty o niskiej zawartości węglowodanów, a...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Węglowodany, które pozwolą ci schudnąć

Węglowodany, które pozwolą ci schudnąć

Węglowodany wrogiem odchudzania? Węglowodany postrzegane są jako składnik, którego należy się na diecie pozbyć, gdyż sprawiają, że tyjemy (...) . Jest to jednak nieprawda - kluczem jest, aby pamiętać o tym, żeby spożywać...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Źródła węglowodanów

Węglowodany, inaczej nazywane cukrowcami albo sacharydami, w organizmie pełnią przede wszystkim rolę energetyczną i zapasową. Nie powinno (...) oraz dżemach. Rola węglowodanów...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Słodkie węglowodany

Słodkie węglowodany

W czekoladzie zawarte są węglowodany proste, czyli takie, które są najłatwiej przyswajalne przez organizm.

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny w cukrzycy Odtwórz wideo

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi. Indeks glikemiczny zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produktach żywnościowych....