Rośliny modyfikowane genetycznie są bezpieczne

Genetycznie zmodyfikowane rośliny ****uprawne nie różnią się od tych konwencjonalnie uprawianych pod względem zagrożeń dla zdrowia ludzi i środowiska, wynika z raportu opublikowanego w maju 2016 roku przez U.S. National Academies of Sciences, Engineering and Medicine.

Nad bezpieczeństwem stosowania w żywności roślin genetycznie modyfikowanych cały czas trwają badania
Nad bezpieczeństwem stosowania w żywności roślin genetycznie modyfikowanych cały czas trwają badania (123RF)

Leland Glenna, profesor socjologii wsi oraz nauki, technologii i społeczeństwa w Penn State College of Agricultural Sciences jest autorem raportu z opublikowanymi badaniami.

"Badanie nie wykazało żadnych racjonalnych dowodów na istnienie różnicy w powodowaniu zagrożenia dla zdrowia ludzkiego pomiędzy aktualnie skomercjalizowanych roślinami oraz tymi genetycznie modyfikowanymi - szczególnie w przypadku soi, kukurydzy i bawełny" - powiedział Glenna.

"Wciąż jest niewystarczająco dużo badań, aby można było dokonać ostatecznych sprawozdań na temat skutków społecznych i ekonomicznych technologii upraw genetycznie modyfikowanych" – dodaje Glenna.

ZOBACZ TAKŻE

ZOBACZ TAKŻE

Na temat roślin modyfikowanych genetycznie krąży wiele mitów. Czym tak właściwie są?

Naukowcy wykorzystali dane opublikowane w ciągu ostatnich dwóch dekad z ponad 900 badań naukowych i innych publikacji, w celu oceny pozytywnych i negatywnych skutków upraw genetycznie modyfikowanych roślin, które zostały zmodyfikowane tak, aby rozwój ich pozbawiony był owadów lub herbicydów. Naukowcy również wygłaszali swoje wyniki, aby poszerzyć wiedzę na temat kwestii upraw genetycznie modyfikowanych.

Prawie 180 milionów hektarów upraw GM posadzono na całym świecie w 2015 roku, czyli mniej więcej 12 procent światowej powierzchni pól uprawnych.

Naukowcy odkryli, że od 1996 do 2015 roku, zastosowanie modyfikowanej genetycznie kukurydzy i bawełny  przyczyniło się do zmniejszenia zastosowania syntetycznych środków owadobójczych i strat w zbiorach. Niektóre populacje szkodników owadów zmniejszyły się.

Zespół stwierdził, że zastosowanie roślin odpornych na herbicydy przyczyniło się do zwiększenia wydajności plonów przez zmniejszenie rozwoju chwastów.

Aby zbadać wpływ na zdrowie człowieka genetycznie modyfikowanych upraw i żywności, zespół przeprowadził badania eksperymentalne na zwierzętach i stwierdził brak dowodów, że stan zdrowia zwierząt pogorszył się ze względu na spożywanie żywności pochodzącej z upraw genetycznie modyfikowanych roślin.

"Wiele osób obawia się, że spożywanie pokarmów z roślin genetycznie modyfikowanych może powodować raka, otyłość i inne zaburzenia, takie jak autyzm i alergie" - mówi Glenna.

"Jednakże komitet zbadał zestawy danych epidemiologicznych ze Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie żywność modyfikowana genetycznie była stosowana od późnych lat 1990 i podobnych zestawów danych z Wielkiej Brytanii i Europy Zachodniej, gdzie GM żywność nie była powszechnie spożywana. Stwierdziliśmy brak różnic między krajami w konkretnych problemach zdrowotnych."

Zespół odkrył również, że efekty ekonomiczne uprawy genetycznie modyfikowanych były korzystne dla większości producentów, którzy podjęli się uprawy takich roślin. Jednak koszt nasion może ograniczyć przyjmowanie upraw genetycznie modyfikowanych przez posiadaczy gospodarstw o niskich zasobach.

Raport można pobrać ze strony Narodowej Akademii Nauk, inżynierii i medycyny: nas-sites.org.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy