Rtęć w rybach i owocach morza może być związana z większym ryzykiem wystąpienia ALS

Ryby i owoce morza wciąż uznawane są za podstawowy składnik zdrowej diety. Jednakże najnowsze badania sugerują, że spożycie pewnych gatunków, charakteryzujących się wysoką zawartością rtęci, może być związane z większym ryzykiem wystąpienia stwardnienia zanikowego bocznego (ALS), które jest również znane jako choroba Lou Gehriga.

Wyniki analizy zostaną przedstawione na 69. dorocznym spotkaniu Amerykańskiej Akademii Neurologii w Bostonie, które odbędzie się w kwietniu.

Naukowcy z Dartmouth College w Hanover, gdzie przeprowadzono badanie, zaznaczają, że ryby i owoce morza nie były do tej pory wiązane z występowaniem ALS, postępującej choroby neurologicznej. Nie oznacza to jednak, że powinny zostać całkowicie wykluczone z diety.

Ważne jest wybieranie odpowiednich gatunków, zawierających niższe stężenie rtęci, oraz unikanie spożywania ryb złowionych w wodach, gdzie występuje skażenie tym metalem.

Spożywanie niektórych ryb może być związane z ryzykiem zachorowania na ALS
Spożywanie niektórych ryb może być związane z ryzykiem zachorowania na ALS (Shutterstock)

Podczas gdy dokładna przyczyna ALS nie jest znana, wcześniejsze badania wskazywały już, że neurotoksyczny metal może być jednym z czynników ryzyka rozwoju stwardnienia zanikowego bocznego.

Na potrzeby badań naukowcy poddali analizie dane dotyczące 518 osób, wśród których 294 miało ALS i 224 było zdrowych. Uczestnicy musieli określić, jak często spożywali ryby i owoce morza, jakie gatunki wybierali i czy zostały one zakupione w sklepach czy złowione.

Okazało się, że uczestnicy, którzy regularnie jedli ryby i owoce morza, dostarczali w ten sposób 25 proc. szacowanego dopuszczalnego spożycia rtęci. Badanie wykazało, że byli oni obarczeni dwukrotnie większym ryzykiem zachorowania na ALS w porównaniu do pozostałych osób.

W sumie 61 proc. uczestników z ALS znajdowało się w grupie najwyższego spożycia rtęci, w porównaniu do 44 proc. osób, które nie cierpiały na to schorzenie.

ZOBACZ TAKŻE:

Większość ryb zawiera śladowe ilości rtęci, w zależności od poziomu metalu w ich otoczeniu oraz ich miejsca w łańcuchu pokarmowym.

Im większe ryby i im wyżej znajdują się one w łańcuchu pokarmowym, tym więcej rtęci będą zawierać. Najwięcej metalu znajdziemy w dużych drapieżnych gatunkach, takich jak tuńczyk, miecznik i rekin.

Kanadyjscy eksperci zalecają ograniczenie spożycia świeżego oraz mrożonego tuńczyka, rekina, miecznika i marlina. Dozwolona ilość tych gatunków to 150 gramów tygodniowo. W przypadku tuńczyka jest to przeważnie ilość znajdująca się w jednej puszce.

Kobietom ciężarnym, przygotowującym się do macierzyństwa i karmiącym piersią zaleca się ograniczenie spożycia tych gatunków ryb do 150 gramów miesięcznie. Małe dzieci od 5 do 11 lat mogą jeść do 125 gramów na miesiąc. Natomiast maluchy w wieku od 12 miesięcy do 4 lat powinny spożywać nie więcej niż 75 gramów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!