Rtęć w rybach i owocach morza może być związana z większym ryzykiem wystąpienia ALS
Ryby i owoce morza wciąż uznawane są za podstawowy składnik zdrowej diety. Jednakże najnowsze badania sugerują, że spożycie pewnych gatunków, charakteryzujących się wysoką zawartością rtęci, może być związane z większym ryzykiem wystąpienia stwardnienia zanikowego bocznego (ALS), które jest również znane jako choroba Lou Gehriga.
Wyniki analizy zostaną przedstawione na 69. dorocznym spotkaniu Amerykańskiej Akademii Neurologii w Bostonie, które odbędzie się w kwietniu.
Naukowcy z Dartmouth College w Hanover, gdzie przeprowadzono badanie, zaznaczają, że ryby i owoce morza nie były do tej pory wiązane z występowaniem ALS, postępującej choroby neurologicznej. Nie oznacza to jednak, że powinny zostać całkowicie wykluczone z diety.
Ważne jest wybieranie odpowiednich gatunków, zawierających niższe stężenie rtęci, oraz unikanie spożywania ryb złowionych w wodach, gdzie występuje skażenie tym metalem.
Podczas gdy dokładna przyczyna ALS nie jest znana, wcześniejsze badania wskazywały już, że neurotoksyczny metal może być jednym z czynników ryzyka rozwoju stwardnienia zanikowego bocznego.
Na potrzeby badań naukowcy poddali analizie dane dotyczące 518 osób, wśród których 294 miało ALS i 224 było zdrowych. Uczestnicy musieli określić, jak często spożywali ryby i owoce morza, jakie gatunki wybierali i czy zostały one zakupione w sklepach czy złowione.
Okazało się, że uczestnicy, którzy regularnie jedli ryby i owoce morza, dostarczali w ten sposób 25 proc. szacowanego dopuszczalnego spożycia rtęci. Badanie wykazało, że byli oni obarczeni dwukrotnie większym ryzykiem zachorowania na ALS w porównaniu do pozostałych osób.
W sumie 61 proc. uczestników z ALS znajdowało się w grupie najwyższego spożycia rtęci, w porównaniu do 44 proc. osób, które nie cierpiały na to schorzenie.
ZOBACZ TAKŻE:
Większość ryb zawiera śladowe ilości rtęci, w zależności od poziomu metalu w ich otoczeniu oraz ich miejsca w łańcuchu pokarmowym.
Im większe ryby i im wyżej znajdują się one w łańcuchu pokarmowym, tym więcej rtęci będą zawierać. Najwięcej metalu znajdziemy w dużych drapieżnych gatunkach, takich jak tuńczyk, miecznik i rekin.
Kanadyjscy eksperci zalecają ograniczenie spożycia świeżego oraz mrożonego tuńczyka, rekina, miecznika i marlina. Dozwolona ilość tych gatunków to 150 gramów tygodniowo. W przypadku tuńczyka jest to przeważnie ilość znajdująca się w jednej puszce.
Kobietom ciężarnym, przygotowującym się do macierzyństwa i karmiącym piersią zaleca się ograniczenie spożycia tych gatunków ryb do 150 gramów miesięcznie. Małe dzieci od 5 do 11 lat mogą jeść do 125 gramów na miesiąc. Natomiast maluchy w wieku od 12 miesięcy do 4 lat powinny spożywać nie więcej niż 75 gramów.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.