Rukola – właściwości odżywcze, przepisy

Rukola inaczej zwana rokiettą siewną jest warzywem pochodzenia śródziemnomorskiego. Jest spokrewniona z rzodkiewką i chrzanem. Dzięki temu, że rukola ma bardzo oryginalny lekko orzechowy smak delikatnie pikantny jest coraz częściej wykorzystywana w kuchni, jako dodatek do dań lub jako ich główny składnik.

Rukola to źródło wielu wartości odżywczych
Rukola to źródło wielu wartości odżywczych

Warto też pamiętać, że rukola to nie tylko dobry smak, ale także cała gama nieocenionych w funkcjonowaniu organizmu właściwości odżywczych.

Zobacz film: "Wszystko na temat rodzajów sałat [Specjalista radzi]"

Rukola nie jest mocno wymagającym warzywem, jeśli chodzi o wyhodowanie, dlatego można ją posiać w doniczce w warunkach domowych i dzięki temu cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

1. Rukola – właściwości odżywcze

Rukola jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w jej 100g jest tylko 25 kcal i naprawdę znikoma ilość tłuszczu. Dodatkowo rukola zawiera białko, węglowodany, błonnik i szeroką gamę witamin, przykładowo A, B, C, K, a także żelazo i wapń.

Inne składniki odżywcze, które zawiera rukola to wysoko wartościowe aminokwasy siarkowe, kwas alfa – linolenowy, chlorofil i kwas foliowy.

Rukola to także liczne witaminy, dzięki którym możliwe jest nie tylko wzmocnienie organizmu, ale także tonizacja i regeneracja wszystkich komórek organizmu. Liście rukoli zawierają znacznie większą ilość żelaza niż liście sałaty lodowej.

To warto wiedzieć

Żelazo w połączeniu z witaminą C staje się znaczniej biodostępne, dlatego rukola jest często elementem diety osób cierpiących na anemię.

Do innych zalet należy na pewno wspieranie wszystkich procesów trawiennych, co skutkuje nie tylko zapobieganiu otyłości, ale również wspiera leczenie nieżytu czy wrzodów żołądka.

Rukola jest także stosowana w jadłospisie tych, którzy narzekają na częstą zgagę, bóle brzucha czy wzdęcia jelit.

W rukoli znajduje się także cynk, który bardzo przyczynia się do wzmocnienia immunologicznego układu, a siarkowe aminokwasy mają działanie antywirusowe, a poza tym idealnie oczyszczają organizm z wszelkich toksyn.

Rukola – prozdrowotny afrodyzjak
Rukola – prozdrowotny afrodyzjak [7 zdjęć]

Jeszcze przed wojną roślina ta królowała na polskich stołach jako rukiew (lub rokietta) siewna. Dziś,...

zobacz galerię

Spożywanie rukoli to skuteczna profilaktyka, ponieważ znacznie podnosi odporność organizmu i zapewnia zmniejszenie ryzyka zakażeniu organizmu. Rukola zawiera też potas, który reguluje pracę nerek i wydzielanie się insuliny.

Rukola zawiera w sobie bardzo dużo związków organicznych w tym przykładowo glukozynole, które mają działanie antynowotworowe.

Według przeprowadzonych badań regularne spożywanie produktów zawierających waśnie te związki znacznie obniża ryzyko zachorowania na nowotwór wewnętrznych narządów dla przykładu trzustki, jelita grubego, prostaty czy płuc.

2. Rukola – przepisy

Przed każdym użyciem rukola musi być dokładnie opłukana, ponieważ podczas uprawy mogła być spryskiwana szkodliwymi dla organizmu chemicznymi substancjami. Bardzo często można ją kupić pakowaną w plastikową torebkę.

Kupując rukolę w torebce plastikowej należy jak najszybciej wyjąć warzywo. Po dłuższym czasie zaczynają się bowiem tworzyć mikrowarunki powodujące uwalnianie się bardzo szkodliwych substancji.

Dobrym sposobem na skuteczne pozbycie się szkodliwych substancji z powierzchni liści jest ich opłukanie sokiem ze świeżych cytryn lub wodą z dodatkiem octu jabłkowego.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Rukolę możemy połączyć z takimi warzywamy jak pomidory, ogórki, ale także z miksem innych gatunków sałat. Rukola dobrze smakuje jako dodatek do dań mięsnych, ale także jako składnik pizzy. Rukolę możemy położyć również na kanapce.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy