Ryba na jarzynce

Zdrowa, średnio tłusta ryba w towarzystwie pełnych witamin warzyw i ziół. Pstrąg to bogactwo białka, kwasów omega 3, selenu, fosforu, witaminy A i D3, która umożliwia wchłanianie wapnia z pożywienia. Dodatek ziół i białego wina w tej potrawie wspomaga trawienie. Kalarepka zapobiega hipercholesterolemi, nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom dróg żółciowych.

Składniki (4 porcje)

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 4 sprawione pstrągi,

  • sól, pieprz, pieprz Cayenne,
  • sok z 1 cytryny,

  • po pęczku natki pietruszki, trybuli i koperku,

  • trochę mąki, curry,

  • 10 dag margaryny,

  • 100 ml białego wina,

  • 1 cebula,

  • 100 ml serwatki,

  • 15 dag kalarepki,

  • 20 dag marchewki.



Sposób przygotowania


Ryby natrzeć solą i pieprzem (także wewnątrz). Mocno skropić sokiem z cytryny. Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Wypełnić nią ryby w środku. Obtoczyć w mące. 
Rozgrzać 8 dag margaryny, podsmażyć ryby. Podlać winem i zapiekać całość w brytfance przez 15 minut w 170ºC. Cebulę posiekać, podsmażyć na reszcie margaryny z pokrojoną kalarepką i marchewką. Wlać serwatkę i dusić przez 5 minut, przyprawić solą, pieprzem, curry i pieprzem Cayenne.



Komentarz

Danie jest bogate w wapń, więc polecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten pierwiastek: chorym na osteoporozę, dzieciom i młodzieży, kobietom w okresie ciąży i laktacji oraz rekonwalescentom po złamaniach kości.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 385 kcal
Białka 32,6 g
Tłuszcze 24,0 g
Cholesterol 84,7 mg
Węglowodany 14,0 g
Błonnik 4,6 g
Witamina C 68,0 mg
Witamina A 1295,4 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Warzywna potrawka z łososiem

Wszelkie potrawy, które zawierają ryby są idealnym rozwiązaniem dla osób, które marzą o zdrowym odżywianiu. Łosoś jest jedną z najcenniejszych ryb (...) solą i pieprzem oraz posyp bazylią. Umyj filety z łososia i osusz papierowym ręcznikiem....

Ryby

Ryba w winie

i pokrój na większe kawałki. W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obtocz obficie w mieszance kawałki ryby