Ryba na jarzynce

Zdrowa, średnio tłusta ryba w towarzystwie pełnych witamin warzyw i ziół. Pstrąg to bogactwo białka, kwasów omega 3, selenu, fosforu, witaminy A i D3, która umożliwia wchłanianie wapnia z pożywienia. Dodatek ziół i białego wina w tej potrawie wspomaga trawienie. Kalarepka zapobiega hipercholesterolemi, nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom dróg żółciowych.

Składniki (4 porcje)

  • 4 sprawione pstrągi,

  • sól, pieprz, pieprz Cayenne,
  • sok z 1 cytryny,

  • po pęczku natki pietruszki, trybuli i koperku,

  • trochę mąki, curry,

  • 10 dag margaryny,

  • 100 ml białego wina,

  • 1 cebula,

  • 100 ml serwatki,

  • 15 dag kalarepki,

  • 20 dag marchewki.



Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania


Ryby natrzeć solą i pieprzem (także wewnątrz). Mocno skropić sokiem z cytryny. Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Wypełnić nią ryby w środku. Obtoczyć w mące. 
Rozgrzać 8 dag margaryny, podsmażyć ryby. Podlać winem i zapiekać całość w brytfance przez 15 minut w 170ºC. Cebulę posiekać, podsmażyć na reszcie margaryny z pokrojoną kalarepką i marchewką. Wlać serwatkę i dusić przez 5 minut, przyprawić solą, pieprzem, curry i pieprzem Cayenne.



Komentarz

Danie jest bogate w wapń, więc polecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten pierwiastek: chorym na osteoporozę, dzieciom i młodzieży, kobietom w okresie ciąży i laktacji oraz rekonwalescentom po złamaniach kości.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 385 kcal
Białka 32,6 g
Tłuszcze 24,0 g
Cholesterol 84,7 mg
Węglowodany 14,0 g
Błonnik 4,6 g
Witamina C 68,0 mg
Witamina A 1295,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!