Trwa ładowanie...

Lucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszająca

Lucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszająca
Lucjan czerwony - kalorie, wartości odżywcze, obróbka wysuszająca (Flickr)

Lucjan czerwony (Red Snapper, łac. Lutjanus campechanus) to gatunek ryby, która występuje w pobliżu raf koralowych Morza Karaibskiego i Indopacyfiku. Popularność sprawiła, że wiele innych rodzajów ryb jest określana tą samą nazwą. Lucjan czerwony ma uniwersalne zastosowanie, jest wykorzystywany do dań typu curry, a także smażony i gotowany na parze. Ze względu na smak ma zwolenników na całym świecie.

spis treści

1. Składniki odżywcze surowego lucjana czerwonego

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony w 100 gramach posiada wartość energetyczną 100 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

Zobacz film: "5 najzdrowszych ryb"
  • 20,5 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w 100 g 1,34 g tłuszczów, w tym:

  • 0,29 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,25 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,46 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 37,0 mg cholesterolu.

2. Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma witaminy?

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C, 32,0 µg RAE witaminy A, 0,96 mg witaminy E, 408 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,05 mg witaminy B1,
  • 0,00 mg witaminy B2,
  • 0,28 mg witaminy B3,
  • 65,0 mg witaminy B4,
  • 0,75 mg witaminy B5,
  • 0,40 mg witaminy B6,
  • 5,00 µg witaminy B9,
  • 3,00 µg witaminy B12.

3. Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa ryba o nazwie lucjan czerwony ma w sobie:

  • 32,0 mg wapnia,
  • 0,18 mg żelaza,
  • 32,0 mg magnezu,
  • 198 mg fosforu,
  • 417 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 64,0 mg sodu, 0,36 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 38,2 µg selenu.

4. Kalorie i wartości odżywcze surowego lucjana czerwonego

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 100 kcal 85,0 kcal
Białko 20,5 g 17,43 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,34 g 1,14 g
Tłuszcze nasycone 0,29 g 0,24 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,25 g 0,21 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,46 g 0,39 g
Cholesterol 37,0 mg 31,5 mg
Witamina C 1,60 mg 1,36 mg

Zobacz także:

5. Składniki odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 128 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 26,3 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 1,72 g tłuszczów, w tym:

  • 0,37 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,32 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,59 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 47,0 mg cholesterolu.

6. Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C, 35,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,05 mg witaminy B1,
  • 0,00 mg witaminy B2,
  • 0,35 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,87 mg witaminy B5,
  • 0,46 mg witaminy B6,
  • 6,00 µg witaminy B9,
  • 3,50 µg witaminy B12.

7. Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ryba o nazwie lucjan czerwony poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:

  • 40,0 mg wapnia,
  • 0,24 mg żelaza,
  • 37,0 mg magnezu,
  • 201 mg fosforu,
  • 522 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 57,0 mg sodu, 0,44 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 49,0 µg selenu.

8. Kalorie i wartości odżywcze lucjana czerwonego po obróbce wysuszającej mięso

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 128 kcal 109 kcal
Białko 26,3 g 22,4 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,72 g 1,46 g
Tłuszcze nasycone 0,37 g 0,31 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,32 g 0,27 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,59 g 0,50 g
Cholesterol 47,0 mg 40,0 mg
Witamina C 1,60 mg 1,36 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze