Ryba z piekarnika

Ryba przygotowana w ten sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku. Skropienie ryby cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca potrawę w witaminę C, której ryby nie zawierają.

Składniki

  • 1 duża ryba,

  • przyprawa do ryb,

  • 1 łyżeczka masła,

  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki,

  • cytryna,

  • folia aluminiowa.



Polecane wideo:

Sposób przygotowania
Rybę oprószyć przyprawą, pokropić sokiem z pół cytryny, do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli w piekarniku nagrzanym do ok. 200º, piec 10 minut.
Przełożyć na talerz, przyozdobić plasterkami cytryny i natką.



Komentarz
Dodatkowym źródłem witamin jest tu pietruszka – również bogata w witaminę C, ale także w witaminę A, kwas foliowy i żelazo. Danie obfituje w pełnowartościowe białko. Polecane osobom odchudzającym się, wykonującym ćwiczenia siłowe i wszystkim tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 100,5 kcal
Białka 20,9 g
Tłuszcze 1,25 g
Cholesterol 65,0 mg
Węglowodany 1,4 g
Błonnik 0,41 g
Witamina C 15,2 mg
Witamina A 60,84 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ryby
Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Miecznik z mango

i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym. Składniki: 300 g fileta z miecznika, 4 posiekane (...) , 3 łyżki posiekanej kolendry, 3 łyżki posiekanych liści mięty. Przygotowanie: Filet...

Ryby

Pulpety z pangi

To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba (...) 1 kg pangi,
 2-3 jajka,
 ½ szklanki bułki tartej,
 2 cebule,
 sól,...

Ryby

Zapiekana ryba z fasolą

Zapiekana ryba z ryżem jest wartościowszą potrawą, niż mogłoby się wydawać. Zarówno ryba, jak i ryż dostarczają naszemu organizmowi białka (...) . Na koniec posyp jeszcze kolendrą i wsadź do piekarnika na 30 minut. Komentarz: Zapiekana...

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.