Ryba z piekarnika - składniki, sposób przygotowania

Ryba z piekarnika przygotowana w opisany w tym artykule sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku. Skropienie ryby z piekarnika cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca potrawę w witaminę C, której ryby nie zawierają.

1. Ryba z piekarnika - składniki

  • 1 duża ryba,
  • przyprawa do ryb,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki,
  • cytryna,
  • folia aluminiowa.
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza [10 zdjęć]

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas...

zobacz galerię

Zobacz film: "Ryba na wakacjach nie zawsze zdrowa"

2. Ryba z piekarnika - sposób przygotowania

Rybę oprószyć przyprawą, pokropić sokiem z połowy cytryny, do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli w piekarniku nagrzanym do ok. 200º C, piec przez 10 minut. Przełożyć na talerz, przyozdobić plasterkami cytryny i natką.

Zobacz także:

3. Ryba z piekarnika - komentarz

Dodatkowym źródłem witamin w rybie z piekarnika jest pietruszka – również bogata w witaminę C, ale także w witaminę Akwas foliowy i żelazo. Ryba z piekarnika obfituje w pełnowartościowe białko. Ryba z piekarnika polecana jest osobom, które praktykują odchudzanie się, wykonują ćwiczenia siłowe i wszystkim tym, którzy preferują zdrowe odżywianie.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 100,5 kcal
Białka 20,9 g
Tłuszcze 1,25 g
Cholesterol 65,0 mg
Węglowodany 1,4 g
Błonnik 0,41 g
Witamina C 15,2 mg
Witamina A 60,84 µg
spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy