Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Ryba z piekarnika

Ryba przygotowana w ten sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku. Skropienie ryby cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca potrawę w witaminę C, której ryby nie zawierają.

Składniki

  • 1 duża ryba,

  • przyprawa do ryb,

  • 1 łyżeczka masła,

  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki,

  • cytryna,

  • folia aluminiowa.



Sposób przygotowania
Rybę oprószyć przyprawą, pokropić sokiem z pół cytryny, do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli w piekarniku nagrzanym do ok. 200º, piec 10 minut.
Przełożyć na talerz, przyozdobić plasterkami cytryny i natką.



Komentarz
Dodatkowym źródłem witamin jest tu pietruszka – również bogata w witaminę C, ale także w witaminę A, kwas foliowy i żelazo. Danie obfituje w pełnowartościowe białko. Polecane osobom odchudzającym się, wykonującym ćwiczenia siłowe i wszystkim tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 100,5 kcal
Białka 20,9 g
Tłuszcze 1,25 g
Cholesterol 65,0 mg
Węglowodany 1,4 g
Błonnik 0,41 g
Witamina C 15,2 mg
Witamina A 60,84 µg
Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Paluszki rybne z sosem

Paluszki rybne z sosem

Ta prosta potrawa z dorsza jest idealnym pomysłem na przystawkę do głównego dania lub przekąskę podczas imprezy. Do tego jest bardzo zdrowa, gdyż głównym jej składnikiem jest mięso z dorsza. Składniki: 400 g fileta z dorsza, 2 roztrzepane jajka, 1...

Ryby

Rybne kuleczki z halibuta

Potrawa zawierająca halibuta z całą pewnością jest przyjazna naszemu organizmowi, gdyż ta wyjątkowo smaczna ryba ma ogromne wartości odżywcze. Składniki: 450 g fileta z halibuta, 200 g fileta z łososia, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 2 duże jajka, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżka nektaru z agawy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 szklanki świeżego koperku, 1 szklanka startej marchewki, 1/2 filiżanki pietruszki. Przygotowanie: Ryby umyj i pokrój na...

Ryby

Tacos z ryby

(...) Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 275 stopni. Filety z ryby umyj, posól, dopraw pieprzem, skrop limonką i włóż w naczyniu żaroodpornym ... jeszcze piecyku tortille, a następnie wysmaruj każdą mieszanką z awokado z blendera. Na tej warstwie połóż kawałek ryby, a na...

Ryby

Karp duszony w porach

(...) Natomiast sposób przyrządzenia tej ryby - duszenie a nie smażenie czyni ją daniem lekkostrawnym. Idealna potrawa nawet dla osób...

Ryby

Sola z ryżem

Porcja soli (150 g) dostarcza 26,3 g pełnowartościowego białka, zaledwie 2,1g tłuszczu (z tego ponad połowa to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe) i tylko 125 kcal! Przygotowanie tej ryby według powyższego przepisu jeszcze zwiększa jej walory. Natka pietruszki wzbogaca nasze danie w witaminę C, A i żelazo natomiast migdały w witaminę E, B1, B2 i potas. Składniki 120 g ryżu,
 4 ... ;g Komentarz Potrawa polecana każdej grupie wiekowej, gdyż ryby dzięki kwasom omega 3 wzmacniają odporność, zapobiegają...

Ryby

Sola z tagliatelle

Danie jest typowo francuskie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim koneserom wytrawnych dań. Sola jest rybą bardzo zdrową i pożywną. Składniki: cztery małe sole, 250 g świeżego makaronu tagliatelle, pół słodkiej cebuli, posiekać, ciemny, zagęszczony wywar z kałamarnicy, biały pieprz, białe wino, cytryna. Przygotowanie: Filety z soli pokrop cytryną i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, dopóki ryby nie staną się chrupkie. Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej...

Ryby

Sałatka z tuńczykiem

Ta prosta i szybka w przygotowaniu potrawa nabiera wyrazistego charakteru dzięki rybie, jaką jest tuńczyk. Jest on bardzo lubiany na całym świecie, znany z doskonałego smaku i dużej zawartości mięsa. Składniki: 400 g makaronu penne, 250 g pomidorów...

Ryby

Filety z karmazyna z sosem pietruszkowym

Doskonała alternatywa dla tradycyjne smażonej ryby. Karmazyn duszony w bulionie i ziołach to posiłek lekki i jednocześnie bogaty w proteiny. Najnowsze badania wskazują na pozytywną rolę białka w procesie odchudzania poprzez stymulowanie spalania tkanki tłuszczowej oraz sygnalizowanie uczucia nasycenia po posiłku. Dodatkowo ryby są źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega 3 mających ... zły cholesterol, chroni przed chorobami tarczycy i działa uspokajająco na układ nerwowy. Jedz ryby przynajmniej dwa...

Ryby

Miecznik z mango

Całe danie jest ciekawe w wyglądzie i oryginalne w smaku. Ten charakter nadają potrawie mango, miecznik i ostry smak chili. Połączenie owoców i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym. Składniki: 300 g ... : Filet z ryby włóż do marynaty z soku cytrynowego, kolendry, zielonej papryczki i zielonej cebulki. Odstaw na pół godziny ... . Połóż kawałek ryby na talerzu, obok makaron i surówkę. Komentarz: Jeśli ktoś chce poprawić swoją kondycję fizyczną -...

Ryby

Ryba w przyprawach

(...) Filety z ryby umyj i nasmaruj przygotowaną marynatą i odstaw na minimum pół godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć filety. Dodaj do smażącej się ryby cebulę pokrojoną w krążki i smaż do momentu, aż warzywo zmięknie, a filety...