Rybne kuleczki z halibuta

Potrawa zawierająca halibuta z całą pewnością jest przyjazna naszemu organizmowi, gdyż ta wyjątkowo smaczna ryba ma ogromne wartości odżywcze.

Składniki:

  • 450 g fileta z halibuta,
  • 200 g fileta z łososia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżka nektaru z agawy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki świeżego koperku,
  • 1 szklanka startej marchewki,
  • 1/2 filiżanki pietruszki.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Przygotowanie:

Ryby umyj i pokrój na małe kawałki. Włóż je do blendera i zmiel na wolnych obrotach. Rozgrzej oliwę na patelni, pokrój cebulę i wrzuć ją na ogień, aby zmiękła. Jajka, nektar z agawy, sok z cytryny, miękką cebulę, sól i pieprz zmieszaj w misce z rozdrobnioną rybą. Do mieszanki dodaj też startą marchew, koper i pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i schowaj w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj w garnku osoloną lekko wodę, doprowadź ją do wrzenia i zmniejsz ogień. Z mieszanki uformuj niewielkie kuleczki rybne i wrzucaj do wody na 15 minut. Podawaj z sosem chrzanowym i grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 223,73 kcal
Białka 25,31 g
Węglowodany 8,65 g
Tłuszcze 10,3 g
Błonnik 2,36 g
Rybne pulpety
Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę...

zobacz galerię

Komentarz:

Halibut ma białe, delikatne mięso, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim pomagają w profilaktyce przeciwmiażdżycowej serca i naczyń krwionośnych. Wszystkim borykającym się z problemami sercowymi polecamy danie z halibutem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!