Przejdź na WP

Sałata lodowa – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, wybór

Sałata lodowa nie tylko idealnie komponuje się z wieloma daniami, ale znajduje się w niej także źródłem cennych składników odżywczych. Jest jedną z najpopularniejszych odmian sałaty dostępnych na rynku, a jej korzenie wywodzą się z okolic Morza Śródziemnego.

Zobacz film: "Pierwsze wiosenne warzywa"

spis treści

1. Sałata lodowa - charakterystyka

Sałata lodowa obok sałaty masłowej jest najczęściej kupowaną odmianą produktów liściastych. Dużo częściej wybierana jest niż rukola, sałata rzymska czy roszponka.

Uprawa sałaty lodowej jest powszechna praktycznie na całym świecie. Sałata lodowa charakteryzuje się wyjątkową kruchością liści, czemu zawdzięcza swoją nazwę (dźwięk łamania liści przypomina kruszenie lodu).

Sałata lodowa jest także bardzo odporna, dzięki czemu można ją długo przechowywać, nie tracąc przy tym cennych wartości.

2. Sałata lodowa – wartości odżywcze

Sałata lodowa jest polecana osobom na diecie, ponieważ jest produktem niskokalorycznym. W 100 g sałaty lodowej znajduje się jedynie 14 kcal. Dodatkowo posiada bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczów.

Sałata lodowa posiada również dużą zawartość błonnika – 1,2 g w 100 g produktu. Błonnik, który dostarcza sałata lodowa poprawia pracę jelit, a także ma pozytywny wpływ na układ trawienny.

Sałata lodowa poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa korzystnie na układ krążenia, układ nerwowy i serce.

Sałata lodowa ma także bardzo delikatne działanie uspokajające, dodatkowo oczyszcza i odkwasza organizm, a także daje uczucie orzeźwienia.

Sałata lodowa to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów sałaty
Sałata lodowa to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów sałaty (123rf)

W sałacie lodowej znajduje się potas, który zapobiega problemom układu krążenia i chroni serce. W liściach sałaty lodowej kryją się żelazo i magnez, kwas foliowy, a także witaminy takie jakie: A, D i E. Znajdziemy niej również beta-karoten, który zapobiega procesom starzenia się.

Sałata lodowa jest idealnym uzupełnieniem diety dla osób dbających o zachowanie szczupłej sylwetki. Sałata lodowa polecana jest we wszystkich dietach odchudzających. Mylne jest twierdzenie, że składnikiem sałaty lodowej jest wyłącznie woda. Nie zapewnia tylu składników, co inne warzywa np. szpinak, czy brokuły, mimo to dostarcza organizmowi cenne minerały, a dodatkowo jest bardzo smaczna.

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę
10 pomysłów na zdrowszą sałatkę [11 zdjęć]

Sałatka może stanowić sycący posiłek, który zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów niezbędnych...

zobacz galerię

3. Sałata lodowa – zastosowanie

Zastosowanie sałaty lodowej przez wiele osób jest również wybierana ze względu na jej estetyczne walory. Idealnie wygląda na talerzu, jako ozdoba, a także w formie sałatki. Dla leniwych sałatę lodową wystarczy umyć, pokruszyć, a po wierzchu pokropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Z czym łączyć sałatę lodową? Bardzo dobrze komponuje się z: krewetkami, serem pleśniowym, rybą, pieczonym i wędzonym mięsem, jajkami, oliwkami, kaparami, a także owocami i innymi warzywami.

Zobacz także

4. Sałata lodowa – wybór

Najlepsza sałata lodowa pochodzi z upraw ekologicznych, aby trafić na taki produkt należy kierować się kilkoma zasadami:

  • Nie wybierać sałaty lodowej o cienkich i bardzo dużych liściach;
  • Po zakupie, jak najszybciej wyjmij sałatę lodową z foliowej torebki. Długie przechowywanie w opakowaniu może sprzyjać przekształcaniu się azotanów na szkodliwe azotyny;
  • Nie krój sałaty na bardzo drobne kawałki, to może pozbawić ją wartości mineralnych. Sałatę lodową lepiej kruszyć;
  • Nie mocz sałaty. Należy ją wyłącznie umyć pod zimną bieżącą wodą.

5. Surowa sałata lodowa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 72 g (1 szklanka, rozdrobniona)
Wartość energetyczna 14,00 kcal 10,08 kcal
Białko 0,90 g 0,65 g
Węglowodany 2,97 g 2,14 g
Cukier 1,97 g 1,42 g
Błonnik 1,20 g 0,86 g
Tłuszcz 0,14 g 0,10 g
Tłuszcze nasycone 0,02 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,07 g 0,05 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 2,80 mg 2,02 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

Sałata lodowa – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, wybór
Sałata lodowa – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, wybór (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy