Sałatka nicejska z makaronem

Poniższa sałatka makaronowa to bardzo pożywne danie dostarczające wszystkich podstawowych składników odżywczych. Ugotowany al dente makaron to węglowodany stanowiące źródło energii dla naszego organizmu. Tuńczyk i anchois dostarczają pełnowartościowego białka potrzebnego do budowy tkanki mięśniowej. Oliwa z oliwek i czarne oliwki gwarantują zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6.

Składniki

  • 50 g makaronu kokardek,

  • 50 g fasolki szparagowej,

  • 80 g filetu z tuńczyka,

  • 30 g pomidorków koktajlowych,

  • 2 filety anchois,

  • łyżeczka kaparów,

  • 2 czarne oliwki,

  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek,

  • ząbek czosnku,

  • ½ łyżeczki soku z cytryny,

  • starta skórka cytrynowa.


Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i dodać do makaronu. Filet z tuńczyka opiec na ruszcie w piekarniku po 5 minut z każdej strony, pokroić go na małe kawałki i dodać do makaronu wraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, anchois, kaparami, posiekanymi czarnymi oliwkami. Wymieszać i trzymać w cieple. Wymieszać oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową. Sosem polać makaron, wymieszać i przybrać bazylią.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 155,95 kcal
Białka 13,92 g
Tłuszcze 5,64 g
Cholesterol 40,85 mg
Węglowodany 13,41 g
Błonnik 1,29 g
Witamina C 7,76 mg
Witamina A 31,85 µg

Komentarz

W potrawie nie brak cennych witamin i minerałów takich jak potas, wapń, kwas foliowy, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B. Danie zawiera znikomą ilość złego cholesterolu i soli. Polecane osobom o zwiększonej aktywności fizycznej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!