Sałatka nicejska z makaronem

Poniższa sałatka makaronowa to bardzo pożywne danie dostarczające wszystkich podstawowych składników odżywczych. Ugotowany al dente makaron to węglowodany stanowiące źródło energii dla naszego organizmu. Tuńczyk i anchois dostarczają pełnowartościowego białka potrzebnego do budowy tkanki mięśniowej. Oliwa z oliwek i czarne oliwki gwarantują zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6.

Składniki

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 50 g makaronu kokardek,

  • 50 g fasolki szparagowej,

  • 80 g filetu z tuńczyka,

  • 30 g pomidorków koktajlowych,

  • 2 filety anchois,

  • łyżeczka kaparów,

  • 2 czarne oliwki,

  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek,

  • ząbek czosnku,

  • ½ łyżeczki soku z cytryny,

  • starta skórka cytrynowa.


Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i dodać do makaronu. Filet z tuńczyka opiec na ruszcie w piekarniku po 5 minut z każdej strony, pokroić go na małe kawałki i dodać do makaronu wraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, anchois, kaparami, posiekanymi czarnymi oliwkami. Wymieszać i trzymać w cieple. Wymieszać oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową. Sosem polać makaron, wymieszać i przybrać bazylią.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 155,95 kcal
Białka 13,92 g
Tłuszcze 5,64 g
Cholesterol 40,85 mg
Węglowodany 13,41 g
Błonnik 1,29 g
Witamina C 7,76 mg
Witamina A 31,85 µg

Komentarz

W potrawie nie brak cennych witamin i minerałów takich jak potas, wapń, kwas foliowy, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B. Danie zawiera znikomą ilość złego cholesterolu i soli. Polecane osobom o zwiększonej aktywności fizycznej.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Sałatki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Sałatki
Sałatki

Bakłażan w sałatce

Bakłażan w sałatce

Dobrze doprawiony, gotowany bakłażan w przyprawach tworzy pyszną sałatkę

Sałatki

Sałatka z rukolą

Sałatka z rukolą

Sałatka z rukoli jest pożywna i smaczna. Niewielkim nakładem sił można stworzyć przepyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Sałatki

Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki

Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki

Wybór sałatki Nie wszystkie sałatki są zdrowe. Zwłaszcza te jedzone na mieście zawierają dużo dodatkowych składników, które sprawiają, że liczba (...) kalorii znacznie wzrasta. Oto pięć błędów, które często popełniamy...

Sałatki

Indyk w pysznej sałatce

Indyk w pysznej sałatce

Indyk nie musi się nam już kojarzyć tylko z amerykańskim świętem lub suchym mięsem! Można spróbować go w pysznej sałatce warzywnej!

Sałatki

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Pyszna sałatka z gruszką i zieloną sałatą ma szanse stać się hitem sezonu. Bomba witaminowa, jaką jest danie, z pewnością przyciągnie wielu fanów. A jeśli dodać jeszcze sos klonowy jako polewę? Palce lizać!

Sałatki

Arbuz z miętą

Arbuz z miętą

Lekka i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i miętą jest dobra na każdą porę roku.

Sałatki

Sałatka z rzeżuchą

Sałatka z rzeżuchą

Przepis na zdrową, wiosenną sałatkę musi zawierać rzeżuchę, która nada jej charakterystycznego smaku i koloru.

Sałatki

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Kolorowa, smaczna sałatka ze szparagami i papryką z pewnością ożywi stół i wzbogaci pod względem wartości odżywczej każdy obiad!

Sałatki

Sałatka z zielonym groszkiem

Sałatka z zielonym groszkiem

Pyszna i lekka sałatka z zielonym groszkiem i paseczkami bekonu, oczywiście bez tłuszczu, jest idealnym daniem na kolację lub lunch.

Sałatki

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Przepis na zdrową, wiosenną sałatkę musi zawierać rzeżuchę, która nada jej charakterystyczny smak i kolor.