Sałatka z bakłażanem

Bakłażany są bardzo zdrowe, ale mogą być także szkodliwe, jeśli spożywa się je na surowo. Solanina, która jest tak bardzo trująca, traci swoje złe właściwości po ugotowaniu lub usmażeniu warzywa. Poza tym bakłażan jest niskokaloryczny, więc ma swoich zwolenników wśród dietetyków. Zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Składniki:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • 500 g chińskiego bakłażana,
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego,
  • 1 łyżka stołowa wina ryżowego,
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki białego ryżu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka pasty z chili,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku.
Bakłażan w sałatce

Dobrze doprawiony, gotowany bakłażan w przyprawach tworzy pyszną sałatkę

Przygotowanie:

Obierz bakłażana ze skóry i umyj. Następnie pokrój go w kostkę, wrzuć na durszlak i posyp solą. Odłóż warzywo na 15 minut. W międzyczasie ugotuj ryż, posiekaj cebulę i czosnek. Do dużego garnka wlej sos sojowy i wino oraz dosyp cukier. Do mieszanki wrzuć bakłażan i duś pod przykrywką na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż warzywo będzie na pół miękkie. Wtedy dodaj cebulę, czosnek i pastę chili, po czym zalej wszystko olejem sezamowym. Wymieszaj i duś, aż bakłażan będzie całkiem miękki. Wyłóż na talerz. Można posypać koprem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 148,1 kcal
Białka 2,9 g
Tłuszcze 5,3 g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 25,4 g
Błonnik 4,5 g
Witamina C 5,8 mg
Witamina A 10,9 µg

Komentarz:

Bakłażan działa rozkurczowo, obniża cholesterol, a także przyczynia się do zapobiegania wystąpieniu choroby nowotworowej. Poza całą gamą zdrowych składników odżywczych, bakłażan ma ciekawy kolor, zatem można go także wykorzystać jako ozdobę na półmisku lub talerzu!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Sałatki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Sałatki
Sałatki

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Kolorowa, smaczna sałatka ze szparagami i papryką z pewnością ożywi stół i wzbogaci pod względem wartości odżywczej każdy obiad!

Sałatki

Sałatka z zielonym groszkiem

Sałatka z zielonym groszkiem

Pyszna i lekka sałatka z zielonym groszkiem i paseczkami bekonu, oczywiście bez tłuszczu, jest idealnym daniem na kolację lub lunch.

Sałatki

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

Przepis na zdrową, wiosenną sałatkę musi zawierać rzeżuchę, która nada jej charakterystyczny smak i kolor.

Sałatki

Lekka sałatka z arbuzem i miętą

Myśl o świeżym, schłodzonym arbuzie sprawia, że od razu mamy ochotę go zjeść. A właściwie trzeba by było powiedzieć - wypić. Arbuz bowiem zawiera ponad 90% wody! W związku z tym niełatwo znaleźć tam ogromne pokłady witamin i składników mineralnych....

Sałatki

Sałatka „bomba witaminowa"

Sałatka „bomba witaminowa"

Owoce są źródłem witamin, a w tak kolorowym zestawie witamin i składników mineralnych jest po prostu mnóstwo. Witamina C - w kiwi, pomarańczach i mandarynkach, witamina B - w winogronach, witamina A - w brzoskwiniach, a potas - w bananach. Składniki 5...

Sałatki

Sałatka z rzodkiewek

i cukrem. Przygotować składniki sałatki: oczyścić rzodkiewki, opłukać i osączyć, a następnie pokroić na cienkie plasterki; oczyścić i umyć roszponkę

Sałatki

Letnie sałatki z owocami. Pyszne i orzeźwiające

Letnie sałatki z owocami. Pyszne i orzeźwiające

, to podpowiadamy, jakie sałatki z owocami sprawdzą się najlepiej i korzystnie wpłyną na twój organizm. Sałatka z ananasem Uwielbiasz ananasa? Słusznie (...) . Równie dobrze smakować będą jako składnik sosu do sałatki,...

Sałatki

Sałatka z fetą

Polskie wydanie greckiej sałatki. Feta jest źródłem białka i wapnia. Czerwona papryka to zastrzyk witaminy C i A. Pomidory zawierają dużo potasu (...) obniżającego ciśnienie krwi. Bardzo zdrowym składnikiem tej sałatki...