Sałatka z fetą

Polskie wydanie greckiej sałatki. Feta jest źródłem białka i wapnia. Czerwona papryka to zastrzyk witaminy C i A. Pomidory zawierają dużo potasu obniżającego ciśnienie krwi. Bardzo zdrowym składnikiem tej sałatki są kwaszone ogórki, które zawierają więcej witaminy C i B oraz są bardziej lekkostrawne niż ogórki świeże. Pożytek z ich jedzenia odniesie nasza skóra, włosy oraz paznokcie.

Składniki

  • 1 opakowanie sera feta (sałatkowo-kanapkowy 270 g),

  • 1 puszka kukurydzy,

  • 2 jabłka,

  • 2 pomidory,

  • 5 kiszonych ogórków,

  • 1 czerwona papryka,

  • 2-3 łyżki majonezu (lub jedna łyżka majonezu i jogurtu naturalny),

  • pieprz, łyżeczka tymianku.




Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania

Pomidory (bez skórki), obrane jabłka, ogórki, ser, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z kukurydzą. Do tak przygotowanej sałatki dodać majonez, tymianek oraz pieprz, po czym bardzo delikatnie wymieszać. 



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 272,3 kcal
Białka 15,9 g
Tłuszcze 12,74 g
Cholesterol 63,1 mg
Węglowodany 28,62 g
Błonnik 5,18 g
Witamina C 62,1 mg
Witamina A 343 µg

Komentarz

Dobrym pomysłem jest odchudzenie sosu w tej sałatce poprzez zastąpienie części majonezu jogurtem – zyskujemy w ten sposób cenny wapń a ograniczamy tłuszcze nasycone.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!