Sangria z mango

Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Robiona jest na bazie wina – tradycyjnie czerwonego, ale można także użyć białego – z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków, jak w podanym przepisie brandy.

Składniki:

  • 1 butelka białego wina,
  • 1 dojrzały ananas,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 szklanka brandy,
  • 2 szklanki nektaru z mango.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sangria
Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych,...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Pomarańczę i ananasa obierz ze skóry i pokrój w niegrube plastry. Następnie wino, brandy, nektar i pokrojone owoce połącz w blenderze i dobrze zmiksuj. Całość przelej przez sito i usuń ewentualne pestki z pomarańczy. Kawałki owoców wrzuć z powrotem do owocowego koktajlu. Wymieszaj i schowaj do lodówki na kilka godzin. Podawaj mocno schłodzone.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 134,05 kcal
Białka 0,7 g
Węglowodany 19,79 g
Tłuszcze 0,17 g
Błonnik 1,77g

Komentarz:

Sangria pochodzi ze wschodniego wybrzeża Hiszpanii i jest bardzo dla tego regionu i kraju charakterystyczna. Ciekawymi dodatkami są owoce tropikalne, takie jak mango, pomarańcza czy ananas. Dzięki witaminom i innym składnikom odżywczym sprawiają, że ten owocowy koktajl staje się istną bombą zdrowia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!