Saszetka wegańska

Duży pieróg wypełniony kapuściano-warzywnym farszem jest specjałem kuchni wegańskiej. Jeśli tylko mamy czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego, saszetki wegańskie będą warte poświęconego im czasu. Stanowią idealne, niskokaloryczne i pożywne danie dla wszystkich dbających o linię. Pieróg warzywny ze świeżą kapustą dedykowany jest weganom, którym zależy na dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, znacznie częściej występujących w produktach zwierzęcych, a zdecydowanie rzadziej w produktach roślinnych.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Składniki (proporcje na 3/4 saszetki):

  • Ciasto: opakowanie drożdży, szklanka ciepłej wody, 2 szklanki mąki pszennej, oregano, bazylia, sól, suszona natka pietruszki,
  • Farsz: mała świeża kapusta, 1 marchewka i pietruszka, średni por, średnia cebula, kawałek selera, natka pietruszki i szczypiorek, 1/3 szklanki oleju, sok z cytryny, sól, pieprz, kechup.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy, uzyskane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 10-15 minut, aby trochę wyrosło. W tym czasie zabieramy się do przygotowania farszu: drobno siekamy kapustę, ścieramy na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy w cienkie paski pora i cebulę, siekamy natkę i szczypiorek. Wszystko wrzucamy do miski i zalewamy olejem oraz sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy saszetki: wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 równe części, każdą z nich ponownie ugniatamy i wałkujemy na okrągłe placki. Ciasto można posypywać mąką z wierzchu. Następnie na środek placka wykładamy sporą ilość farszu (można polać go keczupem) i zawijamy jak pieroga, ugniatając brzegi. Wierzch ciasta można posmarować leciutko oliwą. Saszetki wegańskie wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki wegańskie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zapiekanki wegańskie
Zapiekanki wegańskie

Grzanki z tofu

Twarożek sojowy tofu jest jednym z głównych składników pikantnej kuchni syczuańskiej. Zaczyna także bić rekordy popularności wśród sympatyków kuchni wegetariańskiej (ze względu na niskokaloryczność i dużą zawartość pełnowartościowego białka). Otrzymał...

Zapiekanki wegańskie

Ziemniaki z szafranem

Ziemniaki wszystkim kojarzą się z tuczącym produktem, tymczasem z dodatków są jedne z najmniej kalorycznych - wyprzedzają kaszę i makarony. Poza tym są niezwykle zdrowe, bogate w wiele witamin i składników mineralnych. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte...

Zapiekanki wegańskie

Pizza wegańska

Pizza wegańska

Pizza wegańska może urozmaicić każdy sobotni wieczór. Smakosze kuchni wegańskiej nie muszą obawiać się kaloryczności pizzy, a na dodatek (...) mogą dowolnie dobierać ulubione składniki. Proponowana pizza wegańska...

Zapiekanki wegańskie

Zapiekanka makaronowo-ogórkowa

. Na ostatnie 3/5 minut można ustawić pieczenie odgórne z termoobiegiem. Delikatnie zarumieni się wierzch zapiekanki.

Zapiekanki wegańskie

Omlet na śniadanie

Omlet na śniadanie

Omlet z kalafiorem to wyśmienity pomysł na zdrowe śniadanie, gdyż kalafior to samo zdrowie. Doskonale nadaje się na element diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia.

Zapiekanki wegańskie

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Popularyzowanie walorów żywieniowych kaszy gryczanej to obecnie chleb powszedni. Wytworzona z gryki kasza posiada bardzo duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych. Szkoda tylko, że mało kto wie, jak przygotować ciekawe danie z kaszy gryczanej....