Schab duszony z jabłkami

Schab zawiera ok. 30 g pełnowartościowego białka zwierzęcego (w porcji 100 g), co zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na ten makroskładnik w około 30 - 50%. Błonnik, którego w tej potrawie dostarczają jabłka, hamuje wchłanianie złego cholesterol obecnego w wieprzowinie i ogranicza zapierające działanie mięsa.

Składniki

  • 400 g zbitych małych kotlecików ze schabu
,
  • 4 duże, pokrojone na ćwiartki jabłka Złote Renety (800 g),
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
,
  • 4 posiekane ząbki czosnku
,
  • 1 łyżka majeranku
,
  • świeżo zmielony czarny pieprz
,
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"




Sposób przygotowania

Kotleciki ze schabu lekko posolić, posypać pieprzem, połową majeranku i dokładnie wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i wrzucać kotleciki, po 2-3 minutach przewracać na drugą stronę, po kolejnych 2-3 minutach podleć niewielką ilością wody, dodać czosnek i dusić, często mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać jabłka, oprószyć je majerankiem i dusić 3-4 minuty, tak aby jabłka nie były rozgotowane. Często mieszać. Gotowe danie posyp szczyptą majeranku.




Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 361,7
Białko 22,12 g
Tłuszcz 20,83 g
Cholesterol 69 mg
Węglowodany 25,83 g
Błonnik 4,21 g
Witamina C 19,95 mg
Witamina A 8 µg

Komentarz

Jabłka są źródłem witamin: C (umożliwia wchłanianie żelaza), B1, B2, B3, PP oraz składników mineralnych: potasu, krzemu i magnezu. Składniki te chronią między innymi przed przedwczesnym starzeniem się skóry, wzmacniają włosy, paznokcie i odpowiadają za zdrowie naszego serca. Dodatek majeranku pozwala zminimalizować użycie soli zapobiegając w ten sposób nadciśnieniu i chorobom nerek. Danie polecane w diecie bogatobiałkowej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!