Schab duszony z jabłkami

Schab zawiera ok. 30 g pełnowartościowego białka zwierzęcego (w porcji 100 g), co zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na ten makroskładnik w około 30 - 50%. Błonnik, którego w tej potrawie dostarczają jabłka, hamuje wchłanianie złego cholesterol obecnego w wieprzowinie i ogranicza zapierające działanie mięsa.

Składniki

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 400 g zbitych małych kotlecików ze schabu
,
  • 4 duże, pokrojone na ćwiartki jabłka Złote Renety (800 g),
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
,
  • 4 posiekane ząbki czosnku
,
  • 1 łyżka majeranku
,
  • świeżo zmielony czarny pieprz
,
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej.




Sposób przygotowania

Kotleciki ze schabu lekko posolić, posypać pieprzem, połową majeranku i dokładnie wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i wrzucać kotleciki, po 2-3 minutach przewracać na drugą stronę, po kolejnych 2-3 minutach podleć niewielką ilością wody, dodać czosnek i dusić, często mieszając. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać jabłka, oprószyć je majerankiem i dusić 3-4 minuty, tak aby jabłka nie były rozgotowane. Często mieszać. Gotowe danie posyp szczyptą majeranku.




Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 361,7
Białko 22,12 g
Tłuszcz 20,83 g
Cholesterol 69 mg
Węglowodany 25,83 g
Błonnik 4,21 g
Witamina C 19,95 mg
Witamina A 8 µg

Komentarz

Jabłka są źródłem witamin: C (umożliwia wchłanianie żelaza), B1, B2, B3, PP oraz składników mineralnych: potasu, krzemu i magnezu. Składniki te chronią między innymi przed przedwczesnym starzeniem się skóry, wzmacniają włosy, paznokcie i odpowiadają za zdrowie naszego serca. Dodatek majeranku pozwala zminimalizować użycie soli zapobiegając w ten sposób nadciśnieniu i chorobom nerek. Danie polecane w diecie bogatobiałkowej.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Mięso w przyprawach

Mięso w przyprawach

Mięso wieprzowe z dodatkiem kolendry i w sosie z ananasa.

Wieprzowina i cielęcina

Zupa wieprzowa

Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe tacos

Wieprzowe tacos

Placki tortilla z mięsem wieprzowym i warzywnymi dodatkami.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab w zielonym sosie pesto z warzywami.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w pesto

Sekretem przepisu na schab wieprzowy jest sos pesto. To zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Składniki: 2 kawałki schabu wieprzowego, 6 łyżeczek sosu pesto, 1 średnia cebula, 8 świeżych pomidorów, 2...

Wieprzowina i cielęcina

Cielęcina po francusku

Cielęcina w sosie z pomidorami i ziołami to przepis godny francuskiego obiadu. Warto wypróbować danie we własnej kuchni i przekonać (...) , osusz, dopraw solą i pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i podsmaż cielęcinę,...

Wieprzowina i cielęcina

Wołowina w gulaszu

Proponowana dzisiaj potrawa jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Gulasz z wołowiną wygląda wytwornie, a smak z pewnością nie jest typowy dzięki mieszance z sosu sojowego, wina ryżowego i anyżu. Składniki: 600 g wołowiny na gulasz...

Wieprzowina i cielęcina

Pierożki wieprzowe

szklanki drobno posiekanej kapusty, 450 g wieprzowiny, 3/4 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki białego wina, 1 łyżka